Valletta: egy kis hétvégi kikapcsolódás

2017. június 28.
Valletta kicsinyített mása egy nemes barokk városnak, magába zárja valóban kozmopolita identitását és ez adja valódi lényegét egy rendkívüli európai úti célnak, amelyet a történelem, a művészet és a kultúra egyvelege jellemez. A falakból is ez az összetettség árad városszerte, és szinte felszínre tör a földből.

Amikor Jean Parisot de la Valette nagymester lefektette a város első alapkövét 1566-ban, új hivatalos székhelyet akart létrehozni a Szent János Lovagrend számára. A lovagok a hivatalos Citta’ Umilissima (a Legalázatosabb Város) nevet adták a helynek, majd a lélegzetelállítóan szépséges és fenséges kertjei, palotái, fogadói és templomai miatt Európa uralkodóházai hamarosan a Superbissima (Legbüszkébb) névre keresztelték. Az „egy város, amelyet úriemberek építettek úriemberek számára” néven is közismert Valletta tökéletes helyszínt nyújt egy rövid európai kikapcsolódáshoz.

Már a város bejárata impozáns látvánnyal fogad. A neves építés Renzo Piano tervei alapján és felügyelete mellett 2014-ben átadásra került a City Gate, a város kapuja az új Parlament és Opera épületegyüttesével.

Hálójellegű utcahálózata szeli ketté a félszigeten lévő dombot, amelyre elegáns, derékszögű területek épültek, pazar terekkel, amelyek az ország számos fő közigazgatási épületeinek adnak helyet – itt található az Auberge de Castille, a St. James Cavallier Kreatív és Művészeti Központ. A South Streeten a Szépművészeti Múzeum hívogatja a látogatókat, míg a főútvonal mentén, a Republic Streeten egymás után sorakoznak az elegéns üzletek és kávéházak, és egy Edward-korabeli virágosbódé a felbecsülhetetlen értékű barokk drágakőhöz, a Szent János Társkatedrálishoz vezet. Ez a katedrális ad otthont többek között Caravaggio híres, Szent János lefejezése című freskójának. Egyedülálló koncerteket és színházi előadásokat láthatunk a lovagok által épített Manoel Színházban és a lenyűgöző Sacra Infermeria épületében – ez a régi Lovagrend kórházépülete, ma a Mediterrán Konferencia Központ nevet viseli.

2018-ban Valletta Európa kulturális fővárosa lesz. A jeles alkalomra készülve sorra nyílnak az éttermek, apró butik hotelek, turisztikai és kulturális beruházások illetve programok. A kulturális programok sora azonban már idén tavasszal elkezdődik, bár az esemény hivatalos megnyitójára majd csak 2018. Január 20-án kerül sor. Addig is érdemes felkeresni a Valletta 2017 hivatalos oldalát: www.valletta2018.org