Hincz Gyula titkos múzsája

2017. július 03.
A hatvanas évek nagy grafikus nemzedékének egyik meghatározó alakja Hincz Gyula (1904 - 1986). Művészetét a nyitottság, a kísérletező kedv, a színek bátor használata és a végtelen optimizmus jellemzi. Nemcsak festményeket és rézkarcokat, de könyvillusztrációkat, szobrokat, üvegmozaikot, kerámiát és gobelint is készített. A szerteágazó és változatos életműből eddig szinte teljesen hiányzott 10 év…

A mester ismeretlen korszakából került most elő egy több száz grafikát tartalmazó anyag. A nagyszámú és az életmű szempontjából is sok újdonságot tartogató alkotásokban közös, hogy mindegyiket egy titkos szerelmi viszony ihlette. Maga a műfaj ugyan nem meglepő az életműben, de az eddig ismert Hincz-aktok szinte mindegyike a mester feleségét, Neufeld Annát ábrázolja. A művészettörténészek eddig őt tartották Hincz egyetlen múzsájának.

A grafikák azonban arról a közel tíz éves titkos viszonyról mesélnek, amelyet az Iparművészeti Főiskola élére kinevezett Hincz az akkor titkárnőként ott dolgozó Bene Margittal folytatott. A kapcsolatnak Hincz édesanyja vetett végett, amikor halálos ágyán, utolsó kívánságaként, megeskette, hogy véget vet titkos kapcsolatának és visszatér feleségéhez.
A mester életének ezt az 1958-1968-ig tartó munkásságát eddig alig ismertük. A mindig termékeny Hincz ezen korszakából meglepően kevés mű maradt fenn. Ma már tudjuk, hogy ez alatt a 10 év alatt szinte csak Margitkát festette, az alkotások pedig a szakítás után a múzsánál maradtak. A hagyatékot jelenleg is Bene Margit örökösei és a BÁV gondozza.

A különleges képi nyelv megértéséhez fontos tudni, hogy Hincznek nem lehetett gyermeke feleségétől, szeretőjének azonban két lánya is volt, így ebben a viszonyban a festő tulajdonképpen rálelt a keresett családra. Ez a vágy és csodálat – és vélhetőleg a tudat, hogy ez valójában mégsem az övé – visszaköszön képein, ahol a női princípiumot felmagasztosítja. A hinczi szimbólumrendszer csúcspontjává és mozgatójává a nőiség és a termékenység válik. A várandós nőalakok, duzzadt csípők és combok, explicit módon ábrázolt összefonódó testek mind erről tesznek tanúbizonyságot.

A BÁV július 1-31-ig nyitva tartó új kiállításán közel 60 darab egyedi grafikát, valamint több, a 60-as évek első feléből származó nagyméretű, olajtechnikával készült aktot tekinthetnek meg a látogatók ebből a közelmúltban felfedezett gyűjteményből. Az érdeklődők ingyenes tárlatvezetéseken és kerekasztal beszélgetéseken ismerhetik meg a modern európai törekvések egyik kiemelkedő magyar képviselőjének művészetét.

Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3. Bejárat az ékszerbolton keresztül.)
Nyitva tartás: 2017. július 1-31., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig.

A belépés ingyenes!

További programok és információk: www.bav.hu/hincz