Órák túl a csúcson!

2017. október 05.
A leghíresebb óragyártók mindig is az emberi teljesítőképesség határterületeit próbálták meghódítani, hiszen hol is bizonyíthatnák jobban technikai virtuozitásukat, mint a versenypályákon, az óceánok mélyén, a felhők felett vagy éppen a Holdon?

Omega: A holdjáró!

A svájci Omega óragyártó cég Speedmaster modellje 1957-ben került piacra, űrkarrierje azonban 1965-ben kezdődött, amikor a NASA több márka között ezt is tesztelte, de a Speedmaster kivételével az összes óra megsemmisült. 1969. július 21-én a Holdra lépett az első ember, és vele az első karóra, egy Omega Speedmaster, vagy ahogy azóta nevezik: Omega Moonwatch. Azóta is hű társa az asztronautáknak, immár hat alkalommal járt a Holdon, ezzel a világ egyik leghíresebb órája lett.

Omega Speedmaster Moonwatch, férfi karóra, acél tok, bőr szíj, kerámia lünetta, kék-ezüst színű számlap három segédkörrel, kézi felhúzású 18 köves,48 óra járástartalékú stopperes szerkezet, kikiáltási ára: 1 600 000 Ft.

Breitling: Felhők felett!
Leon Breitling 1884-ben, Svájcban kezdte meg pályafutását, azzal a céllal, hogy kifejezetten speciális területeken használt órákat fog készíteni professzionális szerkezetekkel, a lehető legprecízebb időméréssel. Pilótaóráiknak köszönhetően a Brit Királyi Légierő hivatalos partnerei lettek, majd az első logarléccel egybeépített óra, azaz a Chronomat meghozta a szerződést az amerikai légierővel is. A Navitimer sorozatukat a pilóták viszont szinte már fedélzeti számítógépként használhatták, míg az Emergency órájuk már vészjeleket is képes volt leadni.

Breitling Chronomat Evolution, férfi karóra, arany- acél tok és csat, fehér számlap, rómaiszámos arany színű indexekkel, három segédkörrel dátum kijelzéssel, tükröződésmentes zafírüveg, vízálló 300 méterig, automata stopperes, szerkezet, kikiáltási ára: 650 000 Ft.

TAG Heuer: A száguldás szerelmeseinek!

A TAG Heuer története 1860-ban kezdődött, amikor a 20 éves Edouard Heuer megalapította az óramanufaktúráját. A céget mindig is az innováció, az autó- és motorsporttal való szoros kapcsolat jellemezte. 1916-ban előálltak az első mikrográf órával, aminek a stoppere képes volt századmásodperces pontossággal mérni. Nem véletlen, hogy ez lett az 1920-as olimpia hivatalos időmérője. Leghíresebb modelljük a Monaco, amit a Forma 1-es autóversenyek inspiráltak, élénk színe és szokatlan formája megkülönböztette a többi órától, ráadásul maga Steve McQueen is viselte. A modellt többször is felfrissítették, de új designokat is alkottak a Forma 1 versenyzőinek és rajongóinak.

TAG Heuer Monaco Steve McQueen férfi karóra, szögletes acél tok, eredeti bőr szíj, pillangó zárral, sötétkék számlap fehér segédkörökkel és dátum ablakkal, 30 méterig vízálló tok, automata stopperes szerkezet. Kikiáltási ára: 400 000 Ft
TAG Heuer Formula1 férfi karóra, acél tok és szíj, forgatható karbon lünetta arab számokkal és dátum kijelzéssel, 200 méterig vízálló, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 85 000 Ft.

Rolex: Elegancia minden körülmények között!

A Rolex óramanufaktúrát 1908-ban alapította Hans Wilsdorf Svájcban. A nagy áttörést az 1926-ban piacra dobott Oyster hozta meg számukra, ami az első, általuk gyártott vízálló modell volt. A csodaórát egy angol titkárnő tesztelte először, aki átúszta vele a La-Manche csatornát. 1927-ben 8 órán keresztül tartották jeges vízben, a szerkezet ezek után is csupán néhány másodpercet sietett. A Sea-Dweller Deepsea-nél már ennél is tovább mentek, a profi búvárok segítségével kifejlesztett óránál 3900 méterig garantálják a vízállóságot.

Rolex Sea-Dweller Deepsea férfi karóra, acél tok és csat, forgatható kerámia betétes lünetta, fekete számlap foszforeszkáló index jelzésekkel és dátumablakkal, zafírüveg, 3900 méterig vízálló tok, 48 óra járástartalék, automata szerkezet, 2009, kikiáltási ára: 2 300 000 Ft.

A képeken látható karórák a BÁV Óraárverésén vásárolhatók meg. Az aukció kiállítását október 14-28-ig ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az aukcióra október 31-én, 16 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban.

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio