Készíts tökéletes kávét otthon, egyszerűen!

2019. április 15.
Az otthonunk nyugalmában teljesen másként éljük meg a kávéfogyasztást, mint az íróasztal előtt ülve a munkahelyen, vagy útközben papírpohárból elfogyasztva. Amikor a harmonikus körülmények már adottak, akkor már csak az ízlésünknek megfelelő kávé megalkotását kell elsajátítani; ehhez adunk pár tippet, egy tökéletes tejhabkészítési útmutatóval megkoronázva!

A legtöbb háztartásban a napjainkban újra divatos kotyogós kávéfőző található, melynek segítségével – és pár tudnivaló betartásával– tökéletes kávét lehet készíteni. Lássuk, mire figyelj!

  • Érdemes rozsdamentes acélból készült kávéfőzőt vásárolnod.
  • Csapvíz helyett használj szűrt vizet vagy szénsavmentes ásványvizet, így selymesebb ízű végeredményt fogsz kapni.
  • Mindig meleg vizet tegyél a tartályba! Ezzel megakadályozhatod, hogy a kávé túlhevüljön vagy megégjen, és megelőzheted, hogy italodnak keserű íze legyen.
  • A hiedelmekkel ellentétben a kotyogós kávéfőzőnél nem kell belenyomkodni az őrleményt a tartóba.
  • Természetesen a legfontosabb a jó minőségű kávé kiválasztása! A Bravos Espresso remek döntés, mely markáns, kesernyés ízével a magyarok egyik kedvenc kávéja!
  • Közepes lángon főzd a kávét, így biztosítva az optimális nyomást.
  • Amikor kész az ital, tartsd a kotyogós alját rövid ideig hideg víz alá, ezzel megállítva a további gőzképződést.
  • Ne feledkezz meg a kávéfőző tisztításáról sem: mihelyst teljesen kihűlt a szerkezet, szedd szét és pucold ki a lerakódásokat, ugyanis a szennyeződések nagyban befolyásolják a következő főzet ízét.

Fejleszd tökélyre az otthoni kávézást, sajátítsd el a tejhabkészítés fortélyait! Néhány fontos alapelv:

  • Minél magasabb a tej zsírtartalma, annál krémesebb tejhabot tudsz készíteni. 2,8% alatt ne is keresgélj!
  • Mindig hideg tejjel kezdj dolgozni, de a habosítás során ne lépd túl a 60⁰C-ot!
  • A habosított tej egy alkalomra szól, a maradékot már ne használd fel később.
  • A tejhab elkészítése után engedd ki a gőzkarból az esetleg bent maradó tejet és vizet, majd jól tisztítsd meg.

Jöjjön a tejhab kisokos lépésről lépésre:

  1. Töltsd a tejet fémkancsóba!
  2. Engedd ki a gőzcsapból a vizet a száraz gőzig!
  3. A kávéfőző gőzkarjának csövét úgy engedd le, hogy az éppen csak hozzáérjen a tejhez!
  4. Nyisd ki teljesen a gőzszelepet! A tej emelkedésével a kancsót lassan mozgasd lefelé!
  5. Pár másodperc alatt megnő a tej térfogata, ekkor kell a gőzkart a tejbe süllyeszteni, és 2-3 másodperc alatt készen is vagy. Ne felejtsd elzárni a gőzkart, majd megtisztítani a készüléket!

Tökéletes otthoni kávés élményeket kívánunk! Amennyiben még több kávés receptre, tippre, tudnivalóra szomjazol, látogass el a www.ineedcoffee.hu weboldalra!

Promóció