Készülj az ünnepekre az Opera művészeivel!

2020. december 04.
Online adventi naptárba rendezett vadonatúj felvételekkel ajándékozza meg közönségét a Magyar Állami Operaház.

Bár az adventi időszakban az Opera zárt ajtók mögött üzemel, a karácsonyi készülődésből nagyon is kiveszi részét az intézmény, hiszen a művészetekre nagyobb szükség van, mint valaha. Advent első vasárnapjától huszonhat napon keresztül vadonatúj produkciókkal, eddig kiadatlan felvételekkel hangol az ünnepekre: minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab vadonatúj felvételét mutatja be honlapján és közösségi oldalán. Az előadók között az Opera népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a Kórus, a Zenekar és a Balett művészeit láthatják az érdeklődők, de a Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek produkciója is megbújik a virtuális ablakok egyike mögött.

Eiffel Műhelyház

Eiffel Műhelyház karácsonyi fényekben

Külön öröm, hogy az intézmény egyik régi terve is megvalósult: Ariel Ramírez (1921–2010) argentin zeneszerző, a Magyar Nemzeti Balett meghiúsult tavaszi bemutatójához rögzített műveit is bemutatja az Operaház. Bár a Kreol mise (Misa Criolla) és A mi karácsonyunk (Navidad Nuestra) című alkotások az Európában megszokott karácsonyi szerzeményektől eltérő hangulatúak, a hallgatóság megismerheti a dél-amerikai hitélet gazdag motívumait, a kitörő örömöt, a túlcsorduló érzelmeket. A mise imáit és a karácsonyi kantáta tételeit Horváth István és Haja Zsolt szólójával, az Opera Zenekara és Énekkarának közreműködésével, Dénes István vezényletével ITT lehet meghallgatni.

Erkel Színház

Erkel Színház

A Magyar Állami Operahá természetesen nemcsak a virtuális térben gondoskodik az ünnepi hangulatról, az Erkel Színházat, az Eiffel Műhelyházat és az épületek előtt feldíszített karácsonyfákat is ünnepi fényekbe öltöztette. Az intézmény azokat is kárpótolni szerette volna, akik nagyon várták a Diótörőt, de az a krízishelyzetre való tekintettel elmaradt: az Opera szobrász- és festőműhelyeiben a fák hagyományos dekorációi megújultak, mintegy száz Diótörő-figura készült az elmúlt hónapban, az Opera díszletlakatos-műhelyében pedig elkészült az a 6,5 méter magas, kivilágított Diótörő szobor, ami a színház Luther utcai homlokzatát díszíti.

Erkel Színház

Olvass tovább!

Promóció