Milyen a jó wifi router? Elmondjuk, mire figyelj vásárláskor

2022. szeptember 05.
Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor kizárólag a lakás egy bizonyos pontján lehetett netezni a wifi gyenge lefedettsége miatt. A mai modern routerek már nemcsak gyors és akadozásmentes wifi-elérést tudnak biztosítani az otthonunk teljes területén, de egyre több eszközt is bátran csatlakoztathatunk rájuk, ráadásul a megjelenésük is kifejezetten dizájnos. Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha új router vásárlásra adjuk a fejünket.

A home office térhódítása miatt manapság kiemelten fontos, hogy az otthonunk teljes területén gyors és akadozásmentes wifi-hálózattal rendelkezzünk. Neteznünk kell a munkánk közben, de persze a szabadidőnkben is előszeretettel böngészünk a világhálón; nyomkodjuk a telefonunkat, filmet nézünk a laptopunkon, vagy éppen a TV-nket csatlakoztatjuk fel a webre. Az újabb és újabb okoseszközök megjelenésével párhuzamosan a routereknek is egyre több elvárásnak kell megfelelniük. Hiszen minél több eszközt csatlakoztatunk rájuk, annál jobban igénybe lesznek véve az erőforrásaik.

De vajon mik azok a szempontok, amiket mindenképpen érdemes átgondolni egy wifi router vásárlásra előtt?

work-from-home_04_1024x685

Mekkora a lakás?

Még mielőtt megvásárolnád a routert, érdemes felmérni az otthonod paramétereit. Ez egyik legfontosabb ezek közül a lakás mérete: olyan eszközt kell választani, ami képes lefedni a kívánt területet – de azt is jó, ha előre eldöntöd, hogy hova szeretnéd elhelyezni az eszközt. A router kiválasztásánál ugyanis figyelembe kell venni, hogy lesznek-e körülötte olyan vastag tégla-, vagy betonfalak, amelyek rontani tudják a jelerősséget.

Általánosságban elmondható, hogy kisebb lakások esetében egy átlagos alap lefedettségű wifi router is elegendő szokott lenni, egy okosotthonhoz, vagy egy nagyobb területű lakáshoz azonban érdemes lehet elgondolkodni egy mesh-hálózat kiépítésén. A mesh-rendszer lényege, hogy a vezeték nélküli hálózat több alegységből épül fel, amelyeket a lakás megfelelő pontjaira helyezhetsz el. Ezek egymással kommunikálva hozzák létre a vezeték nélküli hálózatot, és biztosítanak az otthonod teljes területén gyors, akadozásmentes internet elérést.

ax-1_1024x685

Egy mesh-rendszer kiépítéséhez ideális választás lehet az ASUS ZenWiFi termékcsaládja. Az ASUS termékei a ház bármely részéről elérhető internetet biztosítanak az AiMesh technológiának köszönhetően. A ZenWiFi AX Hybrid elnevezésű modell dobozában rögtön két WiFi router lapul: a WiFi és a villanyvezetékes hálózati technológiát kombinálva ez az eszköz remek megoldás lehet az olyan lakásoknál, amelyeknek vastag vagy vasalással megerősített falai vannak.

Milyen legyen a frekvencia?

Egy wifi router kiválasztásakor a frekvencia rendkívül lényeges szempont. A legtöbb router két frekvenciasávon dolgozik: az átlagos routerek 2,4 GHz-es frekvenciasávot használnak, míg az igényesebb felhasználók számára inkább az 5 GHz-es routereket ajánlottak. A 2,4 GHz általában elegendő a mindennapi munkához, böngészéshez, viszont az otthoni okoseszközök terhelhetik ezt a frekvenciát – ezzel szemben az 5 Ghz már támogatja a HD videók és filmek streamelését is.

et12-3_1024x685

ASUS ZenWiFi termékcsalád két tagja, a ZenWiFi AX Hybrid (XP4) valamint a ZenWiFi XT9 egyszerre kínál 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciasávot is, miközben a gyártó legmagasabb kategóriás terméke, a ZenWiFi Pro ET12 a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciasáv mellett a 6 GHz-eset is elérhetővé teszi. És hogy ez miért jelent óriási előnyt? Az 5 és 2,4 GHz-es sávok egyre zsúfoltabbak lesznek az napról napra sokasodó otthoni eszközök , az új 6 GHz-es sáv viszont kizárólag a WiFi 6E eszközök számára elérhető, ezért itt nem tapasztalható interfencia a régebbi berendezésekkel.

Mi a helyzet a biztonsággal?

Sajnos ma már az online világban sem vagyunk biztonságban, éppen ezért modern routereknek bizonyos biztonsági és védelmi feladatokat is el kell látniuk annak érdekében, hogy meggátolják  a kéretlen személyek hálózatunkra csatlakozását, vagy akár az adatink ellopását.

ax-3_1024x685

ASUS ZenWiFi termékcsalád mindhárom fent említett tagja – a ZenWiFi AX Hybrid (XP4), a ZenWiFi XT9, valamint a ZenWiFi Pro ET12 – sziklaszilárd védelmet biztosít valamennyi nyilvános wifi-hálózatunkon az ASUS Instant Guard rendszernek köszönhetően. Az ASUS Instant Guard segít megvédeni az olyan személyes adataidat, mint a hitelkártya-számok, az üzleti adatok, az e-mailek és egyebek. Ezen kívül az AiProtection Pro védemi rendszer szülői felügyeleti funkciói nem csak a nyugalmat tudják garantálni, hanem arra is lehetőséget adnak, hogy egy mobilalkalmazás segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhesd, mi történik a hálózatodon.

Képes leszel mindent beállítani?

Még ha egyébként szeretsz is a különféle digitális kütyükkel bajlódni, egy új wifi router üzembehelyezése, beállítása bárki számára fel tudja adni a leckét. Ha nincs hozzáértő segítő a közeledben, inkább válassz olyan modellt, ami könnyű üzembehelyezést és karbantartást kínál. ASUS ZenWiFi termékcsalád modelljei technológia szakértelem nélkül is gyorsan üzembe helyezhetők, ráadásul még a tapasztaltabb felhasználók is értékelni fogják a részletes hálózati beállítási lehetőségeket. Az ASUS routerek kezdeti telepítését és a későbbi beállításait egy könnyen használható mobilalkalmazás segítségével közvetlenül a mobiltelefonról végezheted el.

ax-2_1024x685

Válassz hozzád illőt!

ASUS ZenWiFi routerei azon kívül, hogy sokat tudnak, még kifejezetten dizájnosak is, így bármilyen stílusú otthonba könnyen beilleszthetőek. Vége már azoknak az időknek, amikor a sok antennás, nem éppen esztétikus routereket inkább eldugdostad a lakásod félreeső pontján, hogy még véletlenül se csúfítsák el otthonod harmóniáját…

Attól függően, hogy milyen szín illik hozzád, választhatsz az ASUS ZenWiFi fehér vagy sötétszürke modelljei közül, amelyek letisztult megjelenésükkel a lakásod dekorációs elemeként is meg tudják állni a helyüket.

Promóció