Viszlát, macskaszőr! A Dyson Kisállat szívófeje végre szőrmentessé tette a teljes lakást

2023. március 20.
Két cica mellett meggyűlik a bajunk a takarítással. Rendszeresen porszívózom a lakást, eddig azt gondoltam, viszonylag tiszta a padlóm – egészen addig, amíg készhez nem kaptam tesztelésre a Dyson V12 Detect Slim porszívót az egyedülálló Kisállatkefe szívófejjel. A teszt során rájöttem, hogy mekkora különbség van aközött, ha hagyományos porszívót vagy ha a Dyson termékét használom a lakásban és hogy nem, nem feltétlenül kell hozzászokni a kósza cicaszőrök jelenlétéhez. Még vedlési időszakban sem!

A Dyson nevével szorosan összefügg a minőség, ez nem is kérdés. Nemcsak a belbecs, de a külcsín minőségéről van szó. Kicsit abszurd egy porszívóra azt mondani, hogy szép, de bizony ez a termék a leginnovatívabb dizájnnal megalkotott porszívó, amit valaha láttam. És akkor még nem esett szó a vidám, élénk színekről! Külön piros pont még, hogy a termék mindössze 2,2 kilót nyom, így garantáltan nem lesz az embernek izomláza a lakás végigporszívózása után. 

Persze egy porszívónál ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy hogyan teljesít. A Dyson minden más versenytársával összehasonlíthatatlan szívóereje itt is teszi a dolgát. A porszívó úgynevezett piezo szenzorának köszönhetően a szívóerőt annak függvényében változtatja, hogy több vagy kevesebb porszemet érzékel egy másodperc alatt, ezért a különösen makacs sarkokban vagy a bútorok alatt sem kell aggódnunk, hogy bírja-e az iramot. Mindemellett a V12 Detect Slim termék zöld fénysugárral is megvilágítja a porszívó feje előtti területet kemény padló esetén. A szem számára zöld fény nélkül láthatatlan porszemek és szennyeződések is láthatóvá válnak így számunkra, az eredmény pedig sokkal alaposabb takarítás és makulátlan tisztaság. Gyakran esek sötétedés után haza a munkából, de nagyon szeretek mindig tiszta lakásra ébredni, így sokszor átfutok porszívóval este is a padlón. Ilyenkor kifejezetten nehéz alaposan takarítani világítás nélküli porszívóval, ezért is örültem a zöld fénynek.

A márka termékével tehát igazi mélytisztítást végezhetünk, ami a hagyományos porszívókkal ellentétben akár az allergén és pollen nagyságú részecskéket is felszívja a felületekről. A kijelzőnek köszönhetően a porszívó tájékoztat is minket arról, hogy milyen részecskék kerültek felszívásra, így értesülhetünk a lakásunk mikroszkopikus méretű kis lakóiról. Különösen fontos lehet ezeknek a részecskéknek a rendszeres eltüntetése azokban a háztartásokban, ahol kisállatok is vannak. A teszt során nemcsak a padlón, de a szőnyegeken, a kanapékárpiton, a díszpárnákon és a kisállatok kuckóin is alaposan átmentem a porszívóhoz tartozékként járó különböző, felületeknek megfelelő fejekkel, a kijelzőn pedig meg is mutatkozott a lakásban lerakódott részecskék diverzitása. Az biztos, hogy egy ilyen mélytisztítás után az ember sokkal tisztábbnak és egészségesebbnek érzi a környezetét már csak a kijelző számait látván is. 

A porszívózásban talán a legrosszabb a vezetékekkel való bajlódás. A vezeték nélküli modellekkel viszont nincs jó tapasztalatom, a teljesítményük sokszor annyira gyenge, mintha csak felsöpörtem volna a padlót. Ez a Dyson porszívó viszont rácáfolt a rossz élményeimre, bitangerős szívóerő mellett végre élvezhettem a vezetéknélküliség kényelmét is. Így akár az ablakpárkány, a pókhálós sarok a plafonnál és a szellőzőnyílás is egy pillanat alatt akrobatikus mozdulatok nélkül kitisztítható. Sőt, néhány kiegészítő még érzékeny felületeken, tükrön, üvegen is nagyszerűen bevethető. A fürdőszobai tükrön megtapadt porszemek például örök ellenségeim voltak, még mielőtt kipróbáltam volna kézi módban a porszívót. 

A lakásban két macska szőre és nem kevés hajszál hullik nap mint nap a padlóra, de ez a terhelés a Detect Slimnek meg sem kottyan. A porszívóhoz tartozik egy Anti-tangle Hair screw fej is, aminek köszönhetően a haj néhány másodperc alatt a portartályba szívódik. A másik szuper kiegészítő kutyásoknak és macskásoknak a Kisállat szívófej, mellyel közvetlenül a kisállat bundáját fésülhetjük át egy profi fésű segítségével, majd egy szippantással száműzhetjük a levedlett állatszőrt és korpát, egyéb szennyeződéseket a porszívó belsejébe.

Aki végigcsinált már egy tavaszi bundaváltós időszakot a közepes vagy hosszú szőrű benti cicájával, az pontosan tudja, mekkora tortúra tud lenni a kefélés. A cica nehezen viseli a kefét, a levetett szőrszálak háromnegyede a gazdi ruháján és a padlón landol, csak egy kis százaléka ragad bele a fésűbe vagy a macskakesztyűbe. Aztán pedig jöhet a takarítás és a ruhák szösztelenítő hengerezése. Arról nem is beszélve, hogy a cicák bundájáról ilyenkor mindenféle apró elhalt hámdarab, korpa vagy éppen kórokozók kerülhetnek ki a lakásba. A Dyson Kisállat szívófeje mindennek kíván búcsút inteni. 

Nagy izgalommal vetettem bele magam a macskaszőr-eltávolításba. Bármit szívesen kipróbálok, csak lemondhassak a vedlési időszak megpróbáltatásairól, amikor számolatlanul fogynak a szösztelenítő hengerek a háztartásban és szinte el sem lehet tenni a porszívót, mert már vehetném is elő megint…

A Dyson Kisállat szívófejét nehezített pályán teszteltem, ugyanis mindkét cica retteg a porszívóktól. Ha takarításra kerül a sor, sprintelve futnak az ágy alá, és fél napig elő se bújnak. Babka cicám meglehetősen jól vette az akadályokat, először furcsa volt neki a fesűs fej, de aztán elkezdte élvezni a folyamatot, még dorombolt is a procedúra közben. Miközben fésültem a bundáját, szinte minden egyes szőrszál a szívófejen landolt, az apró hajlított sörtékbe prímán beleragadtak a cica bundájából kikerülő szálak. Már itt megvett a kiegészítő, végre nem kell a teljes ruházatomat lecserélnem a fésülés után! 

És ezután jön a varázslat: Ha megteltek a sörték, egy gombnyomással a porszívótartályba szívhatjuk fel a kefe teljes tartalmát anélkül, hogy a teljes szoba megtelne szálldogáló macskaszőrrel. A technika maradéktalanul működött, egy pillanat alatt nyomtalanul eltűnt minden szőrszál – pedig volt belőle bőven!

A cicák a porszívózástól leginkább azért félnek, mert nagyon hangos és számukra kiszámíthatatlanul mozgó eszközről van szó. A Dyson jól tudja a cicák félelmét, a Kisállat szívófejet úgy alkotta meg, hogy a lehető legkevesebb hanghatás mellett szívják fel a szőrszálakat. Így sokkal kisebb stresszel jár az állatok számára a kefélés, és ha legközelebb bundafrissítésre kerül a sor, nem hagy bennük szinte felülírhatatlan nyomot az élmény, ami egyébként megnehezíti sokszor a gazdik dolgát.

Babkánál keményebb eset Mogyoró nevű cicám. Amint meglátta a Dyson porszívót a láthatáron, azonnal nyarvogva elszaladt, de aztán a Kisállat szívófejet leszedtem a porszívóról, és önállóan keféltem végig vele a cicát, így már nem volt vele semmi baja. Dorombolni ugyan nem dorombolt, de ne várjuk tőle a lehetetlent, éppen nagy csoda, hogy így engedte magát végigfésülni. Majd a mikor a macska kellő távolságra ment a porszívótól, felszívtam minden kefébe ragadt szőrszálat. Még ezzel az unortodox használati móddal is messze a legjobb eredményt tudtam elérni, mint eddig bármikor! 

Fotó: Czvitkovits Judit

Promóció