Így lehet sokkal környezettudatosabb a szépségápolási rutinod

2023. április 12.
Jobb a Bolygónak, gyengédebb a bőrrel, ráadásul pénzt is spórolhatunk akkor, ha zöldítünk a szépségápolási rutinunkon. A drogériák hemzsegnek a műanyagflakonos termékektől, a sok logó, felirat és ígért hatóanyag tengerében pedig nagyon könnyű elveszni. Milyen lépésekkel zöldíthetjük a rutinunkat és melyek azok az innovatív technológiák, amelyekkel kompromisszummentesen lehetünk fenntarthatóbbak szépségfronton? Mutatjuk!
Így lehet sokkal környezettudatosabb a szépségápolási rutinod

Kérjünk segítséget!

Ha nem ismerjük pontosan a szükségleteinket, érdemes a vásárlás előtt kutatómunkát végeznünk. Akár szakember véleményét is kikérhetjük, kozmetikussal, kozmetológussal is konzultálhatunk. Ugyanis a sok mellélövés nemcsak bosszúsággal, de sok hulladékkal is jár.

Menjen jó helyre a pénzünk!

A legtudatosabb döntést a boltban kell meghoznunk. Mielőtt döntenénk, bizonyosodjunk meg róla, hogy az adott márka valós környezetvédelmi tevékenységet folytat, és nem csak hangzatos mondatokkal vezeti félre a vásárlókat. Jó fogódzó lehet, ha organikus, bio és mikroműanyagtól mentes a szépségtermék, esetleg megújuló forrásból származó anyagok vannak benne, a csomagolása részben vagy teljesen újrahasznosított anyagból van, esetleg kertben komposztálható vagy ipari komposztban lebomló a csomagolás. Az újratölthető tégelyek, flakonok és tubusok szintén szuper választásnak bizonyulnak, hiszen segítségükkel csak a beltartalmat kell újra és újra megvásárolni, a csomagolást viszont nem. 

Keressük a megbízható tanúsítványokat!

Honnan tudhatjuk, hogy egy márka valóban környezettudatos, és nem csak a zöld színt kedveli? Például remek kapaszkodót jelenthetnek a tanúsítványok. A környezetbarát szépségápolási márkáknak céljuk, hogy minél több tanúsítvánnyal rendelkezzenek, melyeket szigorú elismertetési folyamat során szerezhetnek meg. A tanúsítvány a csomagoláson is feltüntetésre kerül, így csak ismernünk kell, melyik mit jelent. Keressük a Leaping Bunny nyuszis logóját az állatkísérletmentes termékekért, a zöld-kék Fair Trade logót az etikus forrásból származó termékért vagy a B-corp szimbólumát az erőteljes környezetvédelmi impakttal rendelkező márka termékéért!  

Használjunk újratölthető termékeket!

Az újratölthető csomagolások segítenek a fogyasztóknak megelőzni a pazarlást, úgy, hogy hosszú éveken át ugyanabba az egy csomagolásba kerül az új termék. Vannak olyan újratöltő rendszerek, melyekhez az üzletben található gépeket kell használnunk, és van olyan is, amelyhez egyesével vásárolhatunk minimális csomagolásban újratöltő kapszulákat. Ilyen az Eucerin Hyaluron-Filler ráncfeltöltő arckrém eco-fill kapszulája is. A termék öko-utántöltőinek csomagolásai 90%-kal kevesebb műanyagot tartalmaznak a hagyományos Hyaluron-Filler arckrémek tégelyeihez képest, ez pedig összehasonlításképpen 8 db fél literes PET-palack műanyagtartalmának felel meg.

Válasszunk víz hozzáadása nélkül készült termékeket!

A környezettudatos szépségápolási ipar egyre inkább felfedezi magának a koncentrátumokat és a szilárd termékeket. Ezek a szappanok, samponkorongok, masszázstömbök, sampon- és tusfürdőkoncentrátumok víz hozzáadása nélkül, sokszor csomagolásmentesen, papírcsomagolásban vagy lényegesen kisebb, így kevesebb műanyagot igénylő tubusban érkeznek hozzánk, mivel a vizet nekünk, otthon kell hozzáadni. 

Viszlát, eldobható eszközök!

A sminklemosó korongok, arckendők, fátyolmaszkok kora lejárt. Rengeteg hulladékot spórolhatunk, ha helyettük textilkorongokat- és kendőket használunk arctisztításhoz, arcmaszkoknál pedig a tégelyes, ecsettel felkenhető változatot preferáljuk. Haladó ökohősök az eldobható fültisztítót is lecserélhetik szilikonból készülő örök darabra. 

Hasznosítsuk újra!

Ha teljesen kiürült a (nem utántölthető) termékünk, akkor sem kell, hogy a szemétben végezze! Az arckrémes üvegekbe például önthetünk gyertyát, tárolhatunk hajgumikat vagy akár pozsgásokat is ültethetünk. Ha a tégelyen túl sok felirat van, fessük le az egészet üvegfestékkel! Ha nem tudunk mit kezdeni a kiürült termékkel, látogassunk el a márka oldalára, hátha van az adott brandnek valamilyen újrahasznosítási programja. Lehet, hogy az üzletekbe vissza lehet vinni a csomagolást vagy elpostázni nekik, hogy profi körülmények között a lehető legkörnyezettudatosabb módon hasznosítsák újra.

Promóció