Heti kultkedvenc: Veszprém tovább ragyog!

2024. május 10.
Tavaly egész Európa Veszprémre és környékére figyelt, 2023-ban ugyanis a Veszprém-Balaton régió volt Európa (egyik) Kulturális fővárosa. A jó dolgok szokatlan sűrűsége azonban az EKF-év után is továbbra is várja a látogatókat!

Veszprém mindig is kultúraszerető város volt, 2019-ben például az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete, az UNESCO A zene városa címmel tüntette ki a megyeszékhelyet! Amikor Veszprém város 2018-ban a régióval közösen elnyerte a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, a program alapköve volt, hogy a balatoni és a bakonyi régióval együtt mutassa meg kulturális sokszínűségét. Ez idő alatt 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét – erre tekint vissza az április 26-án, a veszprémi Lackó Dezső Múzeumban nyílt Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője című kiállítás.  

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében született tárlat, amely három teremben tekinthető meg, az elnyert címmel kapcsolatos történeteket és a tavalyi év eseményeit idézi fel különleges és egyedi formában – többek között művészi installációkkal, fotókkal, videókkal –, hogy átérezhessük vagy éppen újraélhessük ezeket a nem mindennapi pillanatokat.

A legérdekesebbek – és sokak, köztük a mi kedvenceink is – a klasztereket bemutató hűtőszekrények. (A képzőművészettől az ökológián át a testkultúráig több ezer esemény valósult meg a felvezető időszak és a programév alatt, ezek az események kilenc tematikus klaszter részét képezték, amelyek a programválasztást segítették.) A színes hűtőket kinyitva életre kel egy-egy programelem, például a nagy sikerű, audiovizuális Inota Fesztivált vagy a káprázatos nyitóünnepség.

A Ragyogj tovább! kiállításon betekintést kapunk abba, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. támogatásával hány – hosszú évek vagy évtizedek óta elhagyatott, rossz állapotú – tér és épület újult meg, kapott új funkciót. Ilyen például a város legnagyobb szabadtéri rendezvényhelyszíne, a Balaton Bútorgyár egykori területén elkészült koncerthelyszín, a Gyárkert Kultúrpark vagy a volt gyermekkórház felújításával létrejött ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ. Mindkét helyen a következő hetekben is jobbnál jobb programokkal várnak: előbbiben fellép a Quimby, Rúzsa Magdi és Beton.Hofi is, míg utóbbiban a Győri Filharmonikus Zenekar, Kepes András, valamint a Habana Social Club fellépését élvezhetjük.

Mert bár az Európa Kulturális Fővárosa cím a 2023-as évre szólt, a város és környéke számára ez nem csupán egy 365 napig tartó eseménysorozat, hanem egy hosszú távú kulturális és társadalmi fejlesztési projekt, amelynek köszönhetően a régió még sokáig kreatív-kulturális régió maradhat. Veszprémbe és a Bakony-Balaton régióba idén is, az év minden szakában érdemes ellátogatni, kezdve a Ragyogj tovább! kiállítás megtekintésével. A tárlat ingyenes, június 9-ig biztosan nyitva tart, de megsúgták nekünk, hogy már tervezik a meghosszabbítását.

Promóció