Limitált kiadású dizájner koktéltáskával tiszteleg a hagyományok előtt a Zacapa Rum és a Luar divatmárka alapítója, Raul Lopez

2024. július 16.
Az úttörő Luar márka mögött álló, látnoki divattervezővel, Raul Lopezzel közös együttműködést jelentett be a Zapaca luxus rummárka. A kollaboráció eredménye egy limitált kiadású koktéltáska, amely a két márka elkötelezettségét tükrözi a kézművesség és a hagyományok iránt.

A divatvilágban egyedülálló kooperáció a Lopez életére nagy befolyással bíró nőkről elnevezett, ikonikus, Luar Ana táskákból és a Zacapa által gyártott, minden egyes palackon visszaköszönő, Petate1 szövési technológiából merít ihletet. Utóbbi a guatemalai kézműves nők generációkon átívelő mesterségét örökíti meg és tartja életben.

A tradicionális tudásátadáshoz hasonlóan Lopez formavilágát is jelentősen befolyásolják a családi kötelékek és az otthonát jelentő, vibráló dominikai közösség hagyományai. A divattervező a Canasto elnevezésű, kosárszerűen szőtt táskák előtt is tiszteleg, amelyeket már nagyanyja és édesanyja is előszeretettel viselt, és amelyeket a Zacapára jellemző, eredetileg pálmalevelekből készült Petate-szőttes formavilágával csempészett az új darabok kialakításába.

c

„Az új dizájner koktéltáska megváltoztathatja a közös pillanatokat, amelyeket stílusosan ünnepelhetünk – mondta el Raul Lopez. – A Zapacával közös együttműködésünk rendkívül sokat adott, egyszerre ünnepli a közös latin-amerikai örökségünket és emlékeztet a sokunkat meghatározó gyökereinkre. A Petate szövőközösségek elképesztő asszonyainak kézműves munkája hatalmas tiszteletet ébreszt bennem, éppen ezért volt izgalmas kihívás a mesterségüket a formaterveimbe szőni. Büszkeséggel tölt el a tudat, hogy a Zacapa több mint 700 női kézművest támogat ebben a hagyományban, és hogy ebben az együttműködésünkben kiemelhetem az ő gyönyörű munkájukat.”

A kollaboráció a Zacapa portfóliójának koronaékszerét, a Zacapa XO-t ünnepli, amelynek készítése során 6-25 éves rumokat házasítanak össze, a folyamat lezárásaképpen pedig francia tölgyfa hordóban érlelnek. A Lopez által tervezett darab nem pusztán egy funkcionális együttes, de az összejövetelek magas minőségű, stílusos kiegészítője is lehet. A rum egy dizájnertáskában érkezik, olyan stílusos kiegészítőkkel, mint az egyedi tervezésű shaker, a koktélkanál, a Petate technológiát idéző alátétek, vászon koktélszalvéták és egy kétdarabos pohárkészlet. Az összeállítást egy lenyűgöző, üveg dekanter kíséri, amelyet a Luar stílusára jellemző bőr és Petate szőttes együttes anyaghasználatával készült borítás fed, így igazán méltó módon szervírozható az italkülönlegesség.

„A Zacapa örömmel működik együtt Raul Lopezzel és így a Luarral, amely partnerség újabb magas minőségű példája a luxus szeszes italok és a divatvilág találkozásának – mondta el Sam Salameh, a Diageo Zacapa Észak Amerika alelnöke. Ez az együttműködés több egy limitált kiadású dizájnertáskánál. Egyet jelent a hagyományok, az új megoldások és a közös jövő ünneplésével, amely magával ragad és inspirál.”

Lorena Vásquez a világhírű Zacapa rum lepárlómestere már közel 40 éve. Ő a kevés női vezetők egyike ebben a férfiak által dominált szakmában.

„Minden egyes alkalom, amikor egy üveg Zacapa rumot tartok a kezemben, büszkeséggel tölt el. A guatemalai gyökerekkel közösséget vállaló Petate-szövők rendkívüli tehetsége és szellemisége inspirál, akik művészete a márkánk védjegyévé vált – mondta el Lorena Vásquez, a Zacapa Rum lepárlómestere. – Ezeknek a csodálatos nőknek a Petate-szövés művészete egyben az önrendelkezés eszköze is, amely lehetővé teszi számukra, hogy családjuk és közösségük számára szebb jövőt teremtsenek. Partnerségünkben a hagyományokról és a mesteri tudásról szóló történeteiket a Zacapa minden egyes cseppjébe belekeverjük, így minden korty egyfajta tisztelgés országunk kultúrájának gazdag szőttese előtt.”

A Zacapa a 2023-as, Miamiban rendezett latin-amerikai divatcsúcson (LAFS) a márka történetében először „Az év látnoka” díjjal tüntette ki Lopezt. Ezt követően lépett együttműködésre a két fél. A kollaborációval a rummárka nem pusztán Lopez divatvilágban betöltött szerepét, de a közösség iránti elkötelezettségét is elismeri. Hogy a gyakorlatban is bizonyítsa elkötelezettségét, a Zacapa az együttműködésből származó bevétel egy részét a Latino Művészetek és Kultúra Nemzeti Szövetségének (National Association of Latino Arts and Culture, NALAC) ajánlja fel.

A Zacapa felhívja a figyelmet a felelősségteljes alkoholfogyasztásra. A Zacapa rummal kapcsolatos további információ a www.zacaparum.com oldalon, az együttműködésről a Facebookon és az Instagramon (@zacaparumusa) található.

A Zacapa Rumról

A Guatemalában készült Zacapa Rum a türelem, a gazdagság, a minőség és a mesteri keverés megtestesülése. Lorena Vásquez több mint 39 éve a Zacapa lepárlómestere, egyike a kevés női vezetőnek a hagyományosan férfiak által uralt iparágban. A Zacapa No. 23, a Zacapa Edición Negra és a Zacapa XO világszerte kapható a magas minőségű italboltokban, bárokban és éttermekben. További információ a www.zacaparum.com weboldalon található.

1 A Zacapa Petate-szövésről további információ érhető el a www.zacaparum.com/en-us/our-story/petate-weaving weboldalon.

Promóció