Kínzó lelki és fizikai tünetek, amelyek szülés után jelentkezhetnek

2024. augusztus 05.
Bár egy kisbaba érkezése az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, a boldog pillanatokat könnyen beárnyékolhatják a szülés után gyakran fellépő fizikai és lelki panaszok. Vajon mi okozza az ilyenkor jelentkező tüneteket és hogyan lehet tenni ellenük?

Megszületett végre a kisbabád, mindenki mosolyogva gratulál. Az egyetlen probléma, hogy te, az elvileg boldog anyuka mégsem úszol a boldogságban. Kiszámíthatatlanul tör rád a sírás, megmagyarázhatatlan dühöt érzel a párod iránt, és azt kívánod, bárcsak bepattanhatnál az autódba, és elhúzhatnál valahová – bárhová – anélkül, hogy a következő szoptatás miatt kellene aggódnod.

Mégis, mi történik veled? A baba érkezésének örömteli élménynek kellene lennie, nem igaz? A válasz nem ilyen egyszerű. Rengeteg anyuka számára a kisbaba hazahozatala egyet jelent a rázúduló stresszel és kimerültséggel, valamint azzal, hogy meg kell birkóznia a szervezetében tomboló szülés utáni hormonokkal, amelyek a többi között az érzelmekre is hatással vannak.

A szülés utáni baby blues

A baba érkezése után az anyák mintegy 80 százaléka szenved az úgynevezett baby blues miatt, ami azt a szülés utáni rövid időszakot jelenti, amely szomorúsággal, szorongással, stresszel és hangulatingadozással telik. A baby blues általában a szülést követő néhány napon belül jelentkezik, de ha különösen nehéz volt a szülés, akár hamarabb is elkezdődhet.

Bár az orvosok a mai napig nem tudják pontosan meghatározni, mi okozza ezeket a negatív érzéseket az édesanyákban, az időzítésük sokat elárul. A szülés után a női szervezet extrém hormonális ingadozásokon megy keresztül. A szüléssel nemcsak a baba jön világra, hanem vele együtt a méhlepény is, és mivel a terhesség alatt a placenta hormontermelő szervként is működött, miután megszűnik hormonokat termelni, látványos gyorsasággal csökkenni kezd azok szintje az anyai véráramban. A női hormonok szintjének drasztikus csökkenése az anyák lelkiállapotára is hatással lehet.

De egy másik ok is hozzájárulhat a baby blues kialakulásához. A szülés utáni időszakban általánosnak számít, hogy a szülők nem tudnak eleget aludni, és kimerülten, fáradtan kell megküzdeniük az új jövevénnyel együtt járó kihívásokkal. Mindezek a tényezők együttesen előkészítik a terepet a baby blues kialakulásához

A baby blues tünetei 2-3 nappal a baba születése után kezdődhetnek, és az esetek többségében a szülés után hamarosan maguktól el is múlnak – általában 10 napon belül, de van, hogy 14 nappal a szülés után. A baby blues megélése mindenki számára egyéni lehet, vannak azonban általánosnak számító tünetei:

  • szomorúság és megmagyarázhatatlan sírás, gyakran apróságok miatt,
  • hangulatingadozás vagy ingerlékeny viselkedés,
  • az anya úgy érzi, hogy nem tud kötődni a babájához,
  • hiányzik neki a régi élete egy része, például a szabadság, hogy bármikor elmehessen a barátaival szórakozni,
  • aggódik vagy szorong a baba egészségéért és biztonságáért,
  • nyugtalannak érzi magát és álmatlanságot tapasztal, annak ellenére, hogy teljesen kimerült,
  • nehezen tud döntéseket hozni, vagy tisztán gondolkodni.

A baby blues időszaka még a legharmonikusabb párkapcsolatokra is rá tudja nyomni a bélyegét. A helyzetet pedig tovább súlyosbíthatja, ha az anyának a szülés után nemcsak lelki, hanem változatos fizikai panaszokkal is meg kell küzdenie.

Ha mindez nem lenne elég, a hüvelyszárazság is gondot okozhat…

A terhesség alatt a női szervezetben nagyon magas az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje. A méhlepény távozása után azonban az ösztrogén és a progeszteron szintje hirtelen lecsökken. A szülés után a hormonváltozás hatására sok nőnél hőhullámok jelentkezhetnek, vagy hüvelyszárazság alakulhat ki.

Jó hír, hogy az ösztrogén általában magától visszaáll a normális szintre, miután az édesanya abbahagyja a szoptatást és visszatér a menstruációja. Ám ha nem szeretnénk, hogy a szoptatás időszakát végigkísérjék a hüvelyszárazsággal együtt járó kínzó tünetek (mint a hüvelyi fájdalom, égő érzés, viszketés vagy a nehézkes együttlétek), segítségül hívhatunk vény nélkül kapható, hormonmentes hüvelyi hidratálókat.

A hüvelyi hidratálók nedvességgel töltik fel az intimrészeket, és helyreállítják az irritált, érzékeny, sérült szöveteket. Ha pedig a hüvelyszárazságot megfelelően orvosoljuk, legalább eggyel kevesebb dolog miatt kell az újdonsült anyukának aggódnia.

Promóció