Igazi feltöltődés: vízpart mellett az élet

2024. augusztus 26.
Pontosan emlékszel arra az érzésre, amikor a nyaraláson már a víz puszta látványa feltölt? Nem véletlen. Budapesten a Foka-öböl és az ott épülő Duna Terasz Vista pontosan ezt az életérzést adja át – a mindennapokban is.

A vízparti élet, a víz közelsége vajon miért van ránk ennyire pozitív hatással? Wallace J. Nichols tengerbiológus és író szerint, ha víz mellett tartózkodunk, a látvány jó hatással van a mentális egészségünkre és egyszerűen boldogságot okoz. Kék elme című könyvében részletesen ír arról, hogy a kék elme egy meditációhoz közeli állapotot jelöl, amelybe akkor kerülünk, ha vízben, vízen, víz alatt, vagy egyszerűen csak víz közelében tartózkodunk. Pontosan ellentétes azzal az állapottal, amely a modern életmóddal jár, és amelyben ezernyi inger ér minket. Kutatások azt is alátámasztják, hogy ha víz közelében vagyunk, könnyebben érezzük magunkat boldognak, ráadásul hosszú távon. A víz ugyanis csökkenti a stresszt és a szorongást, fokozza a jó közérzetet, csökkenti a szívritmust és a légzésritmust, ahogy átvesszük a víz energiáját. Mindezek mellett a víz közelsége jótékonyan hat a kreativitásunkra, egyes kutatók szerint a természet és a víz közelsége pedig jobb alvásminőséget is eredményez. Gondoljunk csak arra, hogy az alvást könnyítő hangterápiás eszközök jórészt az eső, az óceán és a folyók hangját alkalmazzák. Pontosan ezeket az előnyöket fordíthatjuk hasznunkra, amikor vízparti lakóhelyet választunk.

Eldugott érték a pesti Duna-parton 

Hiába a víz egészségre gyakorolt jótékony hatása, Budapesten egyre nehezebb dolgunk van, ha lakóhelyünkként vízparti területet választanánk. A beépítetlen Duna-parti területek száma egyre csökken, óriási szerencse, ha ilyenre bukkanunk. A XIII. kerületi Duna-parton mégis található egy csodavilág: az eldugott és kevesek által ismert Foka-öböl. A vízfelületen ringatózó hajók, a parton ücsörgő kacsapárok fogadnak minket, amikor kilátogatunk a helyszínre. Rögtön felkelti a figyelmünket egy látványos építkezés, amely egészen a vízpartig nyújtózik, ez a Duna Terasz Vista

5 fotó megtekintése

A 2026-ra elkészülő Duna Terasz Vista lakópark varázslatos hellyé teszi a Foka-öblöt, az öbölparti kaput formázó híd pillérei hívogatóan emelkednek ki. A híddal összekötött épületegyüttest speciálisan úgy tervezték, hogy az otthonok jelentős részéből közvetlen rálátás nyíljon a Dunára. Akár egy kifinomult építészeti ikon, látványvilága úgy varázsolja majd el az odalátogatókat és az ott lakókat.

A fejlesztésnek köszönhetően nő a part menti közterületek mérete is, hiszen az épületek előtt a beruházó egy zöld, pihenőpadokkal tűzdelt parti sétányt alakít majd ki. Így válik az öbölpart és a vízpart egy újabb szelete megközelíthetővé a gyönyörködni és pihenni vágyó látogatóknak.

A víz, amely ihletet adott

A hullámzás ritmusát szimbolizáló íves üvegkorlátok végigfutnak szinte a teljes épületegyüttesen, a vízpart mentén elhelyezkedő, két különálló karcsú tornyot – ezekben szintenként mindössze három exkluzív lakás helyezkedik el – egy híd köti össze, amely nem csupán az öböl kapuját szimbolizálja, de egyben a 8. emeleti prémium penthouse-lakások tetőkertjeként is funkcionál majd. A híd alakú architektúrának köszönhetően, amelyet a Fazakas Építésziroda álmodott meg, a vízpart, a hajókikötő és parti sétány látványa a távolabbi épületben található lakások többségének is biztosított lesz.

Az épületek homlokzatának színét a vízparti homok és kőzet színe inspirálta, emiatt kap majd letisztult és elegáns mandulabézs színezést. Az erkélykorlátok és a nyílászárók márványszürke árnyalatot kapnak. Az íves formák, pasztelltónusok és az organikus designelemek az enteriőrben (előcsarnokok, folyosók és liftelőterek) és közösségi helyiségekben (klubszoba és gyermekjátszószoba) is megjelennek.

Jó levegő, sportolási lehetőségek és vizes élmények

A vízpart közelébe költözés a jó levegő ígéretét hordozza. Mára már egyértelmű, hogy a tiszta levegő hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Az uralkodó széliránynak köszönhetően a Foka-öbölbe kifejezetten tiszta levegő áramlik be, amely pozitív hatással van a légutakra és a fizikai egészségünkre, kiváltképp ha szabad levegőn történő testmozgást végzünk. A lakópark környékének szolgáltatási környezete a vízparti életmódra vágyók igényeit elégíti ki. A közelben található hajókikötő (amely hajóbérlési lehetőséget is kínál), kajak-kenu szakosztály, sárkányhajó edzések, SUP-túrák és a közelmúltban épült Duna Arena mind-mind a víz és a folyó nyújtotta szabadidős tevékenységekre biztatnak. Gyermekekkel a közelben lévő Dagály Strand nyújt felejthetetlen élményeket. A szabadban töltött idő hozzájárul mentális feltöltődésünkhöz és egyértelműen jótékony hatással van az egészségünkre. Használjuk ki a lehetőségeket a Duna Terasz Vista mellett található Duna-parti sétányon való futással, vagy induljunk családi biciklitúrára a lakópark mellett elhaladó bicikliúton. Itt a Duna közelségét és a vízparti élet minden előnyét kihasználhatjuk: evezhetünk, hajózhatunk, élvezhetjük a napfényt és a friss levegőt, a Duna és a budai hegyek látványát pedig akár a saját teraszunkról.

Közösségi élmények és környezetvédelem

A Duna Terasz Vista lakóparkban 632 darab, 30-117 négyzetméteres lakás található majd, mindegyikéhez tartozik kisebb vagy nagyobb méretű erkély, kert vagy terasz, így ideális helyszín családosoknak is. Az exkluzív látvány és elhelyezkedés mellett a lakópark közösségépítési helyszíneket is kínál majd a beköltözők számára, melyre az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik. A mindennapok rohanásában jó lehetőséget kínál a kapcsolódásra, az értékes és támogató lakóközösség kialakítására a klubszoba, a gyermekjátszó, az okospadokkal felszerelt kültéri co-working iroda, grillterasz, közösségi jógatér, panorámás napozóterasz vagy a zárt, biztonságos kertben található gyermekjátszótér. 

A természetközeli helyszín okán a környezet megóvására is nagyobb hangsúly helyeződik. A lakások AA energetikai besorolást kapnak, energiatakarékos hőszivattyúval kombinált mennyezeti hűtő-fűtő rendszert alkalmaznak majd, amelynek köszönhetően a fenntartási költségek minimálisra csökkennek. A lakópark zéró szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik és a környezetkímélő hozzáállás a mélygarázsban is visszaköszön. Szem előtt tartva az elektromos autózás elterjedését, a parkolóhelyek 30 százalékánál elektromos töltő előkészítés áll majd rendelkezésre, amelyekből számos gyorstöltő csatlakozására is alkalmas lesz.

19 fotó megtekintése

Teljes harmóniában

A Rákos-patak, a Turóc utca, a Cserhalom utca és a Danubius utca által határolt Duna Terasz Lakónegyed-fejlesztés keretében a Foka-öbölparti területek összekapcsolódnak és megújulnak a Rákos-patak menti zöldterülettel, a Duna-part és az öbölpart újabb szakaszokon válik megközelíthetővé a lakók és a területre látogató pihenni vágyók számára. Az eddig kihasználatlan és megközelíthetetlen terület látszóbeton pihenőtömbökkel megszakított lépcsős, füves rézsűvé és a magas parton végigfutó sétánnyá alakul, amelyről akadálytalanul élvezhető lesz a táj és a hajókikötő különleges atmoszférája. A parti sáv vonalát japán díszcseresznyefákkal emelik ki, amely egységes arculatot teremt a parti sétány korábban elkészült szakaszaival. 

Promóció