Magabiztosabb vezető szeretnél lenni?

2024. október 11.
Bizonytalannak és rutintalannak érezed magad, amikor a volán mögé ülsz? A Magyar Suzuki Együtt az utakon – Te is voltál kezdő sofőr közlekedésbiztonsági programja segít, hogy nagyobb magabiztossággal szelhesd a kilométereket

Mit tehetünk annak érdekében, hogy magabiztosabbak legyünk, amikor autóba ülünk? A Magyar Suzuki Együtt az utakon – Te is voltál kezdő sofőr közlekedés biztonsági kampánya pontosan ebben lehet a segítségünkre. Állandó szakértőik, Csörgő László vezetéstechnikai tréner és Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus tanácsainak megfogadásával mi is hozzájáruljunk a zavartalan és biztonságos közlekedéshez. Fontos téma, hiszen a tanuló vagy rutintalan vezetőket nem feltétlenül fogadja türelemmel a többi autós, sok esetben még az agresszió is megjelenik. Egy kezdő vezető esetében azonban nem csak a negatív érzelmi megnyilvánulások állhatnak a háttérben, amikor szorongást, félelmet éreznek vezetés közben – ha egyáltalán vállalkozik erre a jogosítvány megszerzése után.

A Magyar Suzuki Együtt az utakon programja minden évben más közlekedésbiztonsági témára hívja fel a figyelmet. Az első évben azt mutatták meg véleményvezérekkel és közlekedési szakértőkkel, milyen veszélyes, ha a külvilággal nem törődve, az érzelmeinktől vezérelve veszünk részt a közlekedésben. Tavaly az Adj utat, ments életet! programban a megkülönböztető jelzést használó járművekre fókuszáltak. Idén egyrészt azokhoz szólnak, akik úgy érzik – hiába van jogosítványuk –, nem magabiztosak az autóvezetésben, illetve a tapasztalt, rutinos sofőrökhöz, hogyan tudják a rutintalanokat segíteni a forgalomban. Bővebb infó itt!

Tippek kezdő és rutintalan sofőröknek:

1. Gyakorolj rendszeresen!

Tanulj a hibákból, és ne csüggedj el! Az állandó gyakorlás és tapasztalat segít a vezetési készségek fejlesztésében és a magabiztosság növelésében.

2. Maradj nyugodt és koncentrált!

Ne hagyd, hogy a közlekedés többi résztvevője stresszeljen, legyél összeszedett.

3. Kérj tanácsot vagy segítséget!

Ha bizonytalan vagy egy helyzetben, kérdezz meg tapasztalt sofőröket, vagy vegyél részt vezetési tréningen.

4. Bízz a társaidban, és alkalmazd a kölcsönös bizalom elvét!

Ez biztosítja a folyamatosságot és biztonságot. A közlekedés résztvevői feltételezik, hogy minden járművezető ismeri és betartja a KRESZ szabályait. Vedd fel a forgalom ritmusát, és bízz a környezeted képességeiben.

5. Ismerd meg az autódat!

Szánj időt arra, hogy alaposan megismerd az autód működését és adottságait. Szakember és az internet is segítségedre lehet ebben.

6. Állítsd be helyesen a tükröket!

Ez kulcsfontosságú a biztonságos közlekedés szempontjából! Minimalizálhatod a holtteret, és lehetővé teszi, hogy teljeskörűen átlásd a környezeted.

7. Indulj el időben!

Kerüld el az időprés okozta stresszt! Így nyugodtabban és biztonságosabban tudsz vezetni.

8. Tervezd és ismerd meg az útvonaladat!

Használj térképet vagy GPS-t – különösen akkor, ha új helyre indulsz! Ha tudod, hogy merre mész, kevésbé leszel stresszes az ismeretlen miatt vezetés közben.

9. Tarts pihenőt, ha fáradt vagy stresszes vagy!

Néhány perc pihenés sokat segíthet abban, hogy ismét összpontosítani tudj a közlekedésre.

10. Ne versenyezz!

Ne szorongj amiatt, hogy más járművek gyorsabban haladnak nálad! Adj utat nekik, te pedig vezess a saját ritmusodban. De arra figyelj, hogy indokolatlanul ne tarts fel másokat!

Promóció