Mindent Almodóvarról és Hitchcockról

2013. szeptember 11.
Vérbeli rajongó nyaralás közben is rajong. Almodóvarról Madridban, Hitchcockról Milánóban nézhetünk meg izgalmas kiállításokat. Mindkettő szeptember végéig tart nyitva.

El papel de la Movida, vagyis a híres, nyolcvanas évekbeli spanyol kulturális forradalom papíron megjelent, ma is frissnek ható alkotásait csodálhatjuk meg a madridi Museo ABC kiállításán. Rajzok, képregény részletek, fotók, magazinok, címlapok sorjáznak 200 művésztől, részletek zenei és filmes alkotásokból, köztük Pedro Almodóvar eredeti forgatókönyvei.

Vannak Rossy de Palmáról készült fotók és képek is. A rendező egyik múzsájaként ismert, különös szépségű modell Almodóvar filmjeiben lett színésznővé, de amint a kiállításon láthatjuk, képzőművészeket is megihletett.

A rémisztgetés nagymesteréről a milánói királyi palotában látogathatunk tárlatot. A Psycho 45 másodperces zuhanyozós jelenete milliók kitörölhetetlen emléke. Azt viszont eddig nem tudtuk, hogy 7 napon keresztül forgatták a jelenetet.

Korabeli werkfilmek, fotók mutatják be Alfred Hitchcock leghíresebb filmjeit, érdekességek láthatók a trükkökről, színészekről, helyekről (például a Bates motel valóságos tereiről), és persze magáról a mesterről is. Miközben a madarak elektronikus sirályrikácsolása ijesztget…