Robert Capa éve

2013. szeptember 17.
Robert Capa fotóit több kiállításon is megcsodálhatjuk idén ősszel, és Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is nyílik Budapesten.

(Fotó: Pablo Picasso műtermében trombitával. Párizs. 1944. szeptember. Fényképezte Robert Capa© International Center of Photography, New York – Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye )

A magyar származású, világhírű fotós születésének 100. évfordulójára időzítette a Nemzeti Múzeum a szeptember 18-án nyíló Robert Capa – A játékos című tárlatot. Ezen a tárlaton arra keresik a választ, hogy vajon „mi is volt” Capa: emigráns, fotóriporter, hős és szenvedélyes játékos. Az egyes termekben fényképek, vetített képek, tárgyak és dokumentumok, enteriőrök és hangkulisszák segítenek még inkább elmerülni a fotós világában.

Capa fotóival nemcsak a múzeum falai között, hanem a 2-es és 3-as metró szerelvényein is találkozhatunk, összesen 200 felületen.

Az anyagban helyet kaptak Capa háborús fotói, valamint művészportréi is. A november 10-ig látható képek mellett korabeli hírek, tudósítások is olvashatók.

Szintén az évfordulóra jön létre a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – az új intézmény nem csak kiállítóhelyként fog működni, hanem rendezvényközpontként és képzési központként is. Bár az épület várhatóan még felújítás alatt lesz Capa születésnapján – október 22-én –, de várhatóan már itt adják át az idei Magyar Fotográfiai Nagydíjat.

Az októberi Marie Claire magazinban Pályi Zsófia fotós – akinek a munkáival rendszeresen találkozni a magazinban – mutatja be Capa munkásságát.

Infó: www.mnm.hu