Festmények divatos vásznakon

2013. szeptember 18.
Somogyi Réka selyemfestő újszerű kiállításán meglepő módon értelmezi újra a művészet és a divat találkozását. Képei egyedi és hordható ruhákon nyernek új megjelenési felületet.

A tizenhét éve alkotó Réka festményei reprodukcióként visszaköszöntek már borospalackokról, kerámiákról, táskákról, sőt testet öltöttek dizájnbútorok és egy bárpult díszítőelemeként is. A most elkészült ruhák azonban egy régi álom beteljesülései. „Sok éve él bennem a vágy, hogy hordani is szeretném a képeimet” – vallja be a festőnő.

Az álom megvalósítása egy új alkotási folyamatot is teremtett: a mindennapok inspirálta festményekből végtelenített mintákat terveznek, melyeket 100 százalék poliészter-selyem-szatén anyagra sütnek fel, ez a textúra ugyanis tökéletesen visszaadja a színeket. A divatos festővásznak ezután kerülnek a varrónőkhöz és nyerik el formájukat.

A kiállításon nyolc vállalkozó kedvű nő „élő falként” mutatja be az extravagáns műveket – ők Somogyi Réka Facebook-oldalán jelentkeztek az eseményre. A ruhák megvásárolhatók lesznek: az eddig elkészült négy anyagtervre egyedi rendeléseket vesz fel az alkotónő.

De természetesen Réka ezek után sem tör divattervezői babérokra, így a rendhagyó kiállítás reflektorában továbbra is aktuális festményei állnak.

Megnyitó: szeptember 18.
Helyszín: Kaptár, 1065 Budapest, Révay köz 4.
Megtekinthető október 8-ig