Kultúrtitkok: Martinovics Dorina

2013. szeptember 18.
Októberi címlapsztárunk és Pirosban a női szívekért kampányunk egyik szereplője, Martinovics Dorina szívesen kipróbálná, milyen az élet egy másik évszázadban. Miniinterjúnkban kultúrafogyasztási szokásairól faggattuk.

Ha könyv készülne az életedből, kit választanál, hogy megírja?

Alessandro Bariccót, az olasz írót. A stílusa annyira magával ragadó, hogy miután kiolvasom egy-egy könyvét, sokáig képtelen vagyok újat elkezdeni. Nagyon szeretem, hogy végtelenül egyszerű szöveggel, teljesen hétköznapi nyelven mond el mesebeli történeteket. Amikor őt olvasom, az olyan érzés, mintha honvágyam lenne.

Melyik volt az a koncert, ahol emlékezetesen kitomboltad magad?

Gyermekkoromból igazi élményként maradt meg egy Piramis-koncert, amire még anyukám vitt el. Pár évvel ezelőtt pedig nagyon tetszett a finn Värttinä a Szigeten. Ma már nem nagyon járok koncertre, de egy Max Raabe- vagy egy Robbie Williams-koncertre, azt hiszem, nem mondanék nemet.

Kinek a festményeit tennéd ki a nappalidba?

A lakásom tele van Szegedi Katalin illusztrátor munkáival, imádom őket, egyszerűen varázslatosak. Ha vagyonosabb lennék, akkor is őt választanám.

Melyik évszázadban élnél szívesen?
Szívesen visszamennék az időben, van néhány korszak, amely nagyon érdekelne, de azt hiszem, nyugodt szívvel egyikben sem élném le az életem. A 21. század – minden hibájával együtt – tökéletesen megfelel. Ha lehetne, inkább előre tekintenék, jó lenne tudni, mi lesz velünk száz, kétszáz vagy akár ezer év múlva.