Kultúrtitkok: Epres Panni

2013. szeptember 20.
Pirosban a női szívekért kampányunk szereplője igen nyitott a világra a kultúra terén is. A gyerekeivel szintén igyekszik régit is, újat is megismertetni.

A legfontosabb könyvélményeid?

Ha egy könyvet nagyon szeretek, időről időre újra előveszem és elolvasom, mert az évek során a részletek homályba veszhetnek. A kedvencem Márai Sándor Az igazi című műve, bár be kell vallanom, Márait minden mennyiségben tudok olvasni. Amit viszont mindenkinek kötelezővé tennék, az Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye – a hangulata egy életen keresztül elkísér. A férjem pedig Faludy György műveivel ismertetett meg – szintén nagy élmény volt olvasni.

Kedveled a film-, illetve a színházi adaptációkat?

Az adaptációkat sokszor szidják, de nekem kifejezetten jó élményeim vannak. Szabó Magda Az ajtó című könyve után a filmet többször is láttam, és szerintem fantasztikus hangulata van. Színházban pedig legutóbb a Jadviga párnáját láttam, ami szintén kellemes csalódás volt.

Ha nem létezne lehetetlen, kivel ülnél le szívesen ebédelni?

Kérlek, foglalj nekem egy asztalt egy napsütéses októberi napon, dél körül, hat főre a New York kávéházba. A vendégeim Jackie Kennedy, Meryl Streep, Audrey Hepburn, Annette Bening és Linda McCartney lesznek.

Milyen meséket olvasol a gyerekeidnek?

Próbálok vegyesen válogatni – a népmeséktől kezdve a maiakig. Az örök kedvencük mégis a diavetítés, mert ennek van a legcsaládiasabb hangulata. Élvezik, hogy a szerepekbe ilyenkor én is beleélem magam, és kicsit újra gyerek leszek.