Merülj el a könyvekben

2013. szeptember 22.
Az ősz közeledtével érdemes beújítanunk egy új átmeneti kabátot hideg ellen, egy vízhatlan csizmát a tócsák kijátszására, és persze könyveket a szombat délutáni forró fürdőkhöz. Íme néhány ötlet...

Szalóczi Dániel: Csakrádfigyelős

Egy verseskötet a szerelemről. De nem a megjátszott, elvárások alapján megélt szerelemről, hanem arról, ami még ösztönös, őszinte, gyermeki. A kötet játszik velünk, megnevettet, és könnyet csal a szemünkbe. Egy idő után pedig azon kapjuk magunkat, hogy kívülről fújjuk az összes verset. Végtelenül őszinte és zseniálisan egyszerű. (K.U.K. Kiadó)

Alessandro Baricco: Novecento

A Virginia nevű gőzhajó a két világháború között megállás nélkül rótta az utat Európa és Amerika között. A legenda szerint a hajón játszott egy valódi tehetség, egy született zongorista, aki sosem lépett a szárazföldre. A hajón született, ott élt, és – azt beszélik – ott is halt meg. Baricco kisregénye nehezen önthető szavakba. Gondolatfoszlányok és monológok kusza szövevénye. Azon kevés könyvek egyike, aminek a végén azt érezzük, bár újra és újra elölről kezdhetnénk.(Helikon)

Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?

Jeanette Winterson önéletrajzi könyvében nem kertel, és nem kér elnézést. Őszintén ír az árvaságról, az örökbefogadásról és a homoszexualitásról. Ez a regény egy csipetnyi öniróniával és nagy adag humorral nem csak a „normális” meglehetősen relatív fogalmát írja körbe, de az árva gyerekek zárt világába is bepillantást enged. (Park)

Gilles Legardinier: Állítsd le magad, Julie!

Ebben a regényben az a szép, hogy nem akar többnek látszani, mint ami. Egy szórakoztató történet, amiben a kissé esetlen Julie szerepébe sokan könnyedén bele tudjuk magunkat képzelni. És miközben Julie csetlik-botlik, amolyan Bridget Jones-osan, a cselekmény is szépen gömbölyödik körülötte. Könnyed kikapcsolódás egy kád forró víz kíséretében. (Park)