Kultúrtitkok: Görög Zita

2013. szeptember 23.
Pirosban a női szívekért kampányunk gyönyörű modellje magyar írók könyveit falja a hétköznapok során, és nagyon várja Bruno Marsot.

A klasszikus balett vagy a modern táncok állnak hozzád közelebb?

Mindkettő. Mikor New Yorkban éltem, imádtam belesni a „tiltott zónákba”, ahol utcazenészekkel és táncosokkal is találkoztam. Teljesen lenyűgözött, hogy milyen könnyedséggel használják a testüket. A klasszikus balettet az opera műfaja miatt is kedvelem, míg Pina Bausch és kortársai munkái először Almodóvar filmjein keresztül érintettek meg.

Mikor jut időd olvasásra?

Aktív modelléveim alatt, a bőröndöm háromnegyed részét könyvek tették ki. Főleg tematikusan olvastam: Párizsban élveztem Émile Zola könyvein keresztül felfedezni az évszázadok változásait, Olaszországban pedig imádtam Umberto Ecót olvasni. Amíg a gyerekek picik voltak, ájultan estem az ágyba esténként, de most már jut idő az olvasásra. Hamvas Béla, Márai Sándor, Müller Péter és Szepesi Mária állandó vendégei a hétköznapok rohanásának, és az idei könyvhétről Király Levente Égre írt könyve is társult hozzájuk. De szeretem a verseket is, többek között Hajnal Anna, Pálos Rozita és Weöres Sándor művei töltenek fel.

Melyik zenekar koncertjére vettél utoljára jegyet?

Bruno Mars november 7-i koncertjére. Még márciusban nagybetűvel írtam be a dátumot a naptárba!

Oscar Wilde egyszer azt mondta: „Mindig bocsáss meg az ellenségeidnek, semmi sem dühíti fel őket jobban”. Mit gondolsz erről?

Nem az én filozófiámat tükrözi. A haragnak addig kell udvarolni, amíg meg nem szelídítjük. Ha érzem valakin, hogy ok nélkül nem kedvel, inkább beszélgetek vele, hogy megtudjam az okát, mert a legtöbb ilyen helyzet a rossz kommunikációból vagy annak hiányából ered.  Persze találkoztam már valódi rosszindulattal is. Ha valakit viszont én sértek meg, mindig megpróbálom jóvátenni, de hogy hajlandó-e megbocsátani, az a másik jóindulatán is múlik. Amikor hibázom, Móricz Zsigmond idézete jut eszembe: „mindenki úgy él, ahogy tud, nem úgy, ahogy szeretne”.