Kultúrtitkok: Szalóki Ági

2013. szeptember 24.
Pirosban a női szívekért kampányunk egyik arca nagy filmrajongó, aki inkább lenne életvidám Maryska, mint a szenvedélyes szerelemtől bódult Anna Karenina.

Van olyan film, amelyet sosem unsz meg, és képes vagy akár többször is megnézni?

Legtöbbször talán Robert Altman Rövidre vágva, a Veszedelmes viszonyok és az Egy hatás alatt álló nő című filmeket láttam, de versenyben van Woody Allen összes alkotása is. Minden filmet újranézek, ami tetszett. Legutóbb a Fekete hattyút néztem meg, háromszor. De otthon is szeretek filmet nézni, videotékatag vagyok.

Költészet?

Nincs kedvencem. Nagyon szeretem József Attila, Kosztolányi Dezső vagy Weöres Sándor verseit is. József Attila A számokról című költeményét ez évben fedeztem fel magamnak, igazán magával ragadó vers.

A világirodalom hősnői közül kivel cserélnél legszívesebben?

Elsőre csupa tragikus sorsú hősnő jelent meg előttem. Belebújnék-e ma a bőrükbe? Nem! Már nem. Korábban belebújtam többébe is: szenvedőkébe, szomorú sorsúakéba. Hát akarok én szenvedni? Kizárt dolog. Inkább Hrabal Sörgyári Capriccio című könyvéből Francin felesége, Maryska szeretnék lenni.

Ha egy álló napig csak fotózhatnál, miket/kiket örökítenél meg?

Játszó gyerekeket és  alkotó felnőtteket: a fazekast formázás, az asztalost gyalulás, a szakácsot főzés, a zenészt komponálás, az építészt pedig tervezés közben fotóznám le.