Mi már láttuk: Vérmesék

2013. szeptember 26.
Olyasmi érzés keríti hatalmába az embert, amikor a Vérmesék című filmet nézi Robert De Niróval, Michelle Pfeifferrel és Tommy Lee Jones-szal, mintha régi jó ismerősökkel nosztalgiázna. Kedves ismerősökkel, akiken nem fognak az évek.

Karaktereik még akkor is szeretni valóak, ha hullákat ásnak el, gyújtogatnak, és baseball ütővel vernek szét embereket. Persze csak azokat, akik megérdemlik, mert például megváratják vagy sértegetik őket.

Robert De Niro Fredet, a hírhedt gengsztert alakítja, aki saját rokonait, maffiafőnököket dobott fel az FBI-nak, ezért feleségével (Michelle Pfeiffer), 17 éves lányával (Dianna Agron) és 14 éves fiával (John D’Leo) a világ legkülönbözőbb pontjaira kell költözniük a tanúvédelmi program keretében, ugyanis az egész alvilág a nyomukban van. Egyébként sem túl nyugodt életüket ráadásul Stansfield ügynök (Tommy Lee Jones) keseríti meg – aki minden lépését figyeli a kissé agresszív és hirtelen haragú családnak.

Luc Besson (író és rendező) mozija tökéletes példája annak, hogyan fér meg egymás mellett egy komédiában az agresszió, a családi értékek, az érzelmek és a meglehetősen szabad szájú humor. Különösen jól eső egyveleg ez, ami egy estére könnyen a hatalmába kerített minket. A film nem akar különösen nagyot mondani: inkább csak nevettetni, időnként pedig meghatni akar. A Vérmesék – tapasztalatból állítjuk – mindenkinek megadja azt, amit ettől a filmtől vagy egy moziba menős estétől vár. És bár általában jobban kedveljük az amerikai mozit eredeti hanggal és felirattal, a szinkron külön élményszámba megy: Reviczky Gábor (De Niro), Kovács Nóra (Pfeiffer) és Tordy Géza (Lee Jones) hangjukkal még közelebb hozzák amúgy is kedvenc karaktereinket.

Premier: szeptember 26. (Pro Video)

Szerző: Inzsöl Júlia