Így olvasunk mi

2013. szeptember 30.
Romantikus bestsellereket keres leginkább a magyar olvasó a Bookline ötvenes toplistája szerint. A legolvasottabb könyvek között - Lázár Ervin klasszikus meséjét és Nyáry Krisztián kötetét leszámítva - hiába keresünk szépirodalmat.

Úgy tűnik, az írott szó fogyasztása ma már nem a szellemi éhség csillapítására szolgál elsősorban, a könyv olyan élvezeti cikk lett, mint egy könnyű vacsora. A lényeg, hogy gyorsan emészthető legyen.

A TOP 25-nél elidőzve szembetűnő, hogy egy-egy bestseller-szerző több könyve is felkerült a listára. A romantikus téma, a lektűr, mint műfaj az igazán nyerő. A Quimby zenekar népszerűségének köszönhetően a róluk szóló könyv is felkapaszkodott a lista 4. helyére.

Az első helyen álló Oravecz Nóra bloggerként szerzett több tízezres rajongótábort, és már első könyve előrendelésével is csúcsot döntött. Az amerikai sztárszerzők is előkelő helyet foglalnak el, Nora Roberts és Sylvia Day nálunk is, ahogy világszerte, a legolvasottabbak.

Dobogós lett viszont Kim John Payne gyerekneveléssel foglalkozó sikerkönyve, és – bár a lista második felében – hasonló témában ott találjuk Kádár Annamária Mesepszichológia című kötetét is. Üde színfoltként olyan szerzőkkel is találkozhatunk, mint D. Tóth Kriszta, Pál Ferenc, az említett Lázár Ervin, Nyáry Krisztián.