Nem pusztán egy Szimpla éjszaka

A Szimpla Kert bizarr terei szinte kínálják magukat az izgalmas színházi kezdeményezésekhez. Sediánszky Nóra, dramaturg-rendező nem először él a lehetőséggel.

Nóra meglepő szellemi, művészi társításokat, asszociációkat létrehozva, bátran kísérletezik irodalmi anyagokkal, különböző műfajú zenékkel. Ezúttal Italo Calvino és Méliusz József írásaiból rendezett felolvasó színházat. Ha egy éjszakán két utazó… címmel október 7-én este elevenedik meg az apokrif álomnaplóként definiált szürreális világ. Az alapanyag ehhez két mára csaknem elfeledett szerző víziója az utazásról, amely bármilyen irányba tartson is, mindig legfontosabb kérdéseink előmozdítója.

Italo Calvino író-újságírót szokás mágikus realistának is nevezni, akárcsak Márquezt, írásai különös, kozmikus ívet járnak be. Mi a dolga az alkotó embernek, eljut-e a közönségig, amit mondani szeretne? Mit értünk meg saját élet-utazásainkból? És másokéból? Ezeket a kérdéseket veti fel. Méliusz József erdélyi szerző neve sem forog gyakran a köztudatban. A Szimpla Színház előadásában kettejük lírai kérdés-folyamai, álomszerű utazás-impressziói keverednek.

Sediánszky Nóra nyughatatlan alkotó. Megihlette már többek között Musset, George Sand,Viszockij, Casanova, Guillaume Depardieu élete, és mindaz, ami esszenciaként fontos lehet belőle. Minden műfaj, művészeti ág érdekli, és ebből a mindenből egyedi megfogalmazású színházi kalandok születnek. Az előadások vállaltan Nóra szabad képzettársításainak, reneszánsz szellemiségének eredményei. Az esteket a Tilos Rádió élő adásban is felveszi, és ez manapság – minthogy színház élő adásban már nem látható, hallható – kuriózumnak számít.

Aki szeretne megmártózni valami izgalmasan frissben, gondolatébresztően eredetiben, ejtse útba a Szimpla Kert némiképp rozoga, elhasznált foteljeivel is otthonos nézőterét!