Színészek a gyerekekért

2013. november 07.
A művészet erejét hívja segítségül az UNICEF Higgyünk a Nullában kampánya. A Katona József Színház aktív közreműködésével a gyerekhalandóság problémájára irányítják figyelmünket.

Nagy Ervin, a Katona József Színház művésze egyike annak a 16 hírességnek, akik kiállnak az UNICEF Higgyünk a Nullában kampánya mellett. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár 1990 óta komoly lépéseket sikerült tenni a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében, még mindig sok a teendő. Az ötéves koruk előtt életüket vesztett gyerekek száma közel a felére esett vissza az elmúlt két évtizedben: 12,6 millióról 6,6 millióra. 1990-ben 1000 élve születésre 90 haláleset jutott, ez a szám 2012-re 48-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy még mindig közel 18 ezer gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

A Katona József Színház elhivatottságát mutatja, hogy a kampányt minden fórumán promotálja, valamint azzal is kifejezi, hogy a több száz tizen- és huszonéves fiatalt megmozgató ifjúsági színházi programjában is foglalkozik a gyerekek jogaival.Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Katona József Színház megállapodott abban is, hogy a színház ifjúsági programja a jövőben teret biztosít az UNICEF által képviselt értékek bemutatásához. A program során a feldolgozásba bekerülnek olyan témák, mint a gyermekjogok, a gyerekek helyzetének bemutatása a világban, a fogyatékossággal élő gyerekek.

December 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban. A millenniumi fejlesztési célok témájában 16, az ország különböző helyén található iskola gyerekeinek bevonásával készült műalkotások középpontjában minden esetben egy UNICEF-fotó áll, amit a gyerekek továbbgondolnak. Így dolgozzák fel a világunkat aktuálisan érintő legkomolyabb kihívásokat a gyermekszegénységtől az éhezésen át a környezetvédelemig és a fenntartható fejlődésig.