Jézus Tanzániában

2013. november 11.
Az általunk nagyon kedvelt és nagyra tartott VERZIÓ fesztivál véget ért: a győztes a mi egyik kedvencünk lett, és még a rendezőjét is láthattuk-hallhattuk.

Vasárnap ért véget a 10. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál. A 2000 dolláros VERZIÓ-díjat a közönség szavazatai alapján egyik személyes kedvencünk, A nap árnyékában (In The Shadows Of The Sun) című, 2012-ben készült dokumentumfilm kapta. A diákzsűri ugyanennek a filmnek ítélte a 100 000 forintos különdíjat. A rendező, Harry Freeland maga is ellátogatott a vetítés alkalmából Budapestre, a Toldi moziban személyesen is kérdezhettek tőle a nézők a film után.

A nap árnyékában az egyik legmeghatóbb, legdöbbenetesebb erejű film, amelyet az utóbbi időben láttunk. A Tanzániában élő, kifejezetten nagy számú albínóközösség kilátástalan küzdelmeit mutatja be, akiket nemcsak kitaszít a falujuk és a családjuk a külsejük miatt, de folyamatos rettegésben is tart. Egyes hiedelmek szerint ugyanis bizonyos testrészeik, például a lábaik, szerencsét, pénzt hozhatnak annak, aki birtokolja őket, így az albínógyilkosságok száma ijesztően megugrott. A szégyen, a félelem és a nagy hatalmú varázslódoktorok igéi elől igyekeznek őket eldugni a családok, mások szeparáltan, elzárt közösségekben, magas falak mögé rejtve élik le az egész életüket. Egy albínó férfi és egy 15 éves albínó fiú torokszorító küzdelmét kíséri végig a film – egészen krisztusivá érlelve a történetet. Ennyi türelmet, reményt, jóságot és elszánást talán egyetlen más dokumentumfilmben sem láttunk, pontosabban: ennyire kifejezően egyetlen más alkotás sem tudott fókuszba állítani egy-egy problémát. A happy endje nem annyira rózsaszín, de legalább van. Aki teheti, ne mulassza el megnézni.