A Hodworks sikere

2013. november 30.
Újabb magyar sikerről számolhatunk be. A Hodworks Pirkad című produkcióját az idei év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc előadása közé választotta a nagymúltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves.

Az Aerowaves október végén Lublinban tartott éves találkozóján a kortárs tánc fiatal tehetségeit támogató nemzetközi hálózat 38 szakembere – fesztiválszervezők és színházigazgatók – három fordulós szelekciót követően 419 jelentkező közül választotta ki a 2014-es év 20 kiemelt társulatát. A Hodworks – a Basse danse című produkciójával 2012-ben elnyert címet követően – 2013-as előadásával ismét e kitüntető elismerésben részesült.

Hód Adrienn koreográfus új, Pirkad című produkciójában a test, a meztelen test játssza a főszerepet. Feltárul, mint egy táj, az izmok rajzolata, a bőr gyűrődései, az érintések lenyomatai, a bőrpír öltöztetik. Megmutatkozik a test manapság olyannyira elfojtott, tabuvá tett anatomikus-mechanikus gép mivolta, „állat-minősége”. A kölcsönhatások folytonossága, a megállíthatatlan változások a táncosoktól rendkívüli tudatosságot, erőt, kifinomultságot és figyelmet követelő performansszá alakítják ezt az emberi-fizikai tapasztalások ritka pillanatait kutató, merész előadást. Előítéletmentes, szabad, radikális testkutatás, ahogy megszoktuk Hód Adrienntől.

A Pirkad legközelebb december 13-án és 14-én Kolozsváron, illetve február 18-án és 19-én látható a Trafóban.

 

HODWORKS: Dawn (trailer) from zolimely on Vimeo.