Indul a nomád rádiószínház

2013. december 06.
December 6-án mikulás napi adással mutatkozik be Budapest új rádiószínháza, a Radio RŐT. A nomád rádióműsor mostantól rendszeresen jelentkezik majd Budapest különböző helyszíneiről és rádióállomásairól.

A projekt a 20 forintos operett című német-magyar együttműködés része, amely 2012 nyarán indult Józsefvárosban egy multifunkcionális óriásmókus közösségi építésével, és azóta különböző akciókon keresztül kutatta és alakította Budapest és Lipcse köztereit.

Hogy is van ez?

„Húsz forintért semmibe vehetsz” – ez a mondat volt olvasható nemrégiben egy budapesti hajléktalan tábláján. Mi tesz valakit láthatóvá, és ha 20 forint ehhez még nem elég, akkor mi az? Lehetséges-e társadalmi és alkotói bőség a monetáris peremvidékeken? A 20 forintos operett c. magyar-német együttműködés a társadalmi határok mentén vándorol és a budapesti közterek aktuális helyzetét dolgozza fel egy folytatásos utcafantáziában. 2012 nyarán magyar és német művészek megnyitottak egy használaton kívüli józsefvárosi óvodakertet a helyi önkormányzattal együttműködésben, és szomszédokkal valamint hajléktalan alkotókkal közösen multifunkcionális óriásmókust építettek és létrehozták a Nyolcadik Tenger legendáját. Idén nyáron elindították a Józsefvárosban a Vándorló Utcaegyetemet, melyhez helyi civil aktivisták és lakók is csatlakoztak. Nyolcadik Tenger címmel új kerületi újságot alapítottak, utcai közkórust hoztak létre és tudományos fantasztikus filmet forgattak a kerületet uraló Zártószellemekről. A projekt a tervek szerint a következő években újabb állomásokkal bővül majd.

A Radio RŐT című nomád rádióműsor mostantól rendszeresen jelentkezik majd Budapest különböző helyszíneiről és rádióállomásairól. Az adást szerkesztő és vezető Pap Család magyar, hun és mobilalbán művészekből áll, territóriumok és identitások határain vándorol és nyitott, közösségi rádióesemények formájában foglalkozik a jelenkori nacionalizmusok helyzetével, a nomád társadalmi struktúrákkal, a közterek zártságának illetve nyitottságának kérdésével.

Az első adásnak a Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó és a FUGA Rádió ad helyet.

Az adás 21:30 körül közkonyhává alakul át, ahol mindenki megkóstolhatja a Pap Család törzsi specialitásait. Ezután a 3.b DJ-k sugározzák hajnalig „Pap goes Pop” DJ-szetjüket.

A belépés ingyenes, adományokkal támogathatjuk a program költségeit.