Készülj, itt a Portugál Filmnapok!

2013. december 09.
Tedd magad szabaddá holnaptól esténként! December 10. és 14. között ugyanis öt estén át öt kortárs portugál filmet nézhetünk meg a Művész moziban. Nem szabad kihagyni!

A Portugál Filmnapok keretein belül a portugál mozi nagymesterei mellett, mint João Botelho, feltűnnek új mesterek és fiatal tehetségek is bemutatkoznak: João Pedro Rodrigues, Vicente Alves do Ó , valamint az Európa szerte ünnepelt Miguel Gomes.

A programot alkotó öt film mindegyikében, noha más-más formában, de jelen van a másság kérdése. A másság hol egy konkrét cél vagy egy titkos vágy, hol hasztalan keresés, hol pedig a múlt visszhangja. Öt különböző módon szembesülünk a Másikkal, a Másik keresésével és emlékével, ami teljesen lehetetlenné teszi a békés együttélés bármilyen formáját.

Mit láthatunk?

Florbela – Vicente Alves do Ó, december 10. 19 óra
Alves do Ó filmjének főhőse Florbela Espanca a XX. század első felének legmeghatározóbb és legérdekesebb portugál költőnője, a korabeli irodalmi élet legellentmondásosabb figurája. A film egy pillanatfelvétel az életéről.

Amerika – João Nuno Pinto, december 11. 19 óra
Portugália az új évezredben. Liza, a vonzó orosz fiatal nő, portugál férjével, Victorral Lisszabon külvárosában, egy lerobbant és rendezetlen negyedben él: egy sajátos „Amerikában”, ahol nem csak útleveleket, hanem álmokat, reményeket és egy élhetőbb világ ábrándjait is hamisítják.

Férfiként meghalni – João Pedro Rodrigues, december 12. 19 óra
A film a visszavonult transzvesztita, Tonia életének utolsó telét mutatja be a Lisszabon drag show-ban. Míg Tonia heteroszexuális barátja, Rosario, heroinfüggőségével küzd, lassan összeomlik körülötte minden: a traveszti show-k hanyatlanak, fiatal művészek fenyegetik nehezen megszerzett szubkulturális státuszát.

A Kétségek filmje – Bernardo Soares/Fernando Pessoa A kétségek könyve című művének adaptációja, João Botelho, december 13. 19 óra
Lisszabon napjainkban. Egy férfi álmokat talál ki és elméleteket gyárt róluk. Az álmok valósággá, látható és tapintható valósággá válnak. A film alapját képező Pessoa szöveg is anyaggá lényegül saját zeneiségében.

Tabu – Miguel Gomes, december 14. 19 óra
Egy temperamentumos öreg hölgy, egy zöld-foki-szigeteki cselédlány, és egy pletykás szomszédasszony élnek együtt egy lisszaboni ház emeletén. Ebből az alap sztoriból született meg az utóbbi évek legsikeresebb portugál filmje.