Készülj, itt a Portugál Filmnapok!

2013. december 09. |

Tedd magad szabaddá holnaptól esténként! December 10. és 14. között ugyanis öt estén át öt kortárs portugál filmet nézhetünk meg a Művész moziban. Nem szabad kihagyni!

A Portugál Filmnapok keretein belül a portugál mozi nagymesterei mellett, mint João Botelho, feltűnnek új mesterek és fiatal tehetségek is bemutatkoznak: João Pedro Rodrigues, Vicente Alves do Ó , valamint az Európa szerte ünnepelt Miguel Gomes.

A programot alkotó öt film mindegyikében, noha más-más formában, de jelen van a másság kérdése. A másság hol egy konkrét cél vagy egy titkos vágy, hol hasztalan keresés, hol pedig a múlt visszhangja. Öt különböző módon szembesülünk a Másikkal, a Másik keresésével és emlékével, ami teljesen lehetetlenné teszi a békés együttélés bármilyen formáját.

Mit láthatunk?

Florbela – Vicente Alves do Ó, december 10. 19 óra
Alves do Ó filmjének főhőse Florbela Espanca a XX. század első felének legmeghatározóbb és legérdekesebb portugál költőnője, a korabeli irodalmi élet legellentmondásosabb figurája. A film egy pillanatfelvétel az életéről.

Amerika – João Nuno Pinto, december 11. 19 óra
Portugália az új évezredben. Liza, a vonzó orosz fiatal nő, portugál férjével, Victorral Lisszabon külvárosában, egy lerobbant és rendezetlen negyedben él: egy sajátos „Amerikában”, ahol nem csak útleveleket, hanem álmokat, reményeket és egy élhetőbb világ ábrándjait is hamisítják.

Férfiként meghalni – João Pedro Rodrigues, december 12. 19 óra
A film a visszavonult transzvesztita, Tonia életének utolsó telét mutatja be a Lisszabon drag show-ban. Míg Tonia heteroszexuális barátja, Rosario, heroinfüggőségével küzd, lassan összeomlik körülötte minden: a traveszti show-k hanyatlanak, fiatal művészek fenyegetik nehezen megszerzett szubkulturális státuszát.

A Kétségek filmje – Bernardo Soares/Fernando Pessoa A kétségek könyve című művének adaptációja, João Botelho, december 13. 19 óra
Lisszabon napjainkban. Egy férfi álmokat talál ki és elméleteket gyárt róluk. Az álmok valósággá, látható és tapintható valósággá válnak. A film alapját képező Pessoa szöveg is anyaggá lényegül saját zeneiségében.

Tabu – Miguel Gomes, december 14. 19 óra
Egy temperamentumos öreg hölgy, egy zöld-foki-szigeteki cselédlány, és egy pletykás szomszédasszony élnek együtt egy lisszaboni ház emeletén. Ebből az alap sztoriból született meg az utóbbi évek legsikeresebb portugál filmje.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

A magány fájdalmáról énekel Kulka János dal

A magány fájdalmáról énekel Kulka János