Ünnepi válogatás az Urániában

2013. december 29.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház ünnepi válogatása felér egy világ körüli úttal. A világ legnevesebb színpadjain rögzített, változatos műfajú előadásokat láthatunk: New Yorkból operát, Berlinből klasszikus zenei gálakoncertet, Moszkvából és Rómából áriakoncertet, Londonból pedig balett és színházi előadást.

Opera előadások

December 29-én az opera világának két állócsillaga, Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij nagyszabású gálakoncertje látható a mozivásznon. A moszkvai Vörös téren adott, elsöprő sikerű koncertjük során olyan ismert operákból adnak elő részleteket nagyzenekari kísérettel, mint a Tosca, az Anyegin, a Trubadúr, a Rigoletto vagy a Nabucco.
December 31-én, Szilveszter délelőttjén Mozart időtlen tündérmeséje, a Varázsfuvola látható a New York-i Metropolitan Opera 2006-os produkciójában, az Éj Királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima-díjas Miklósa Erikával.
Végül a három világsztár, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras legendás, a római Caracalla-termákban előadott 1990-es áriakoncertjének felvétele kerül műsorra az újév első hétvégéjén, január 4-én.

Klasszikus zene élőben

December 31-én kora este egy igazi különlegesség várja a klasszikus zene rajongóit: 17:30-tól élő közvetítésben kapcsolják a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertjét, melynek keretében Brahms, Prokofjev, Dvořák és Hacsaturján válogatott műveit Sir Simon Rattle vezényli. A közel kétórás koncerten szólistaként közreműködik a világhírű zongoraművész Lang Lang is.

Egy színházi ráadás

Január 6-án a londoni West End egyik legfelkapottabb előadása, a Globe Vízkereszt, vagy amit akartok produkciója kerül a mozivászonra, amelyben Stephen Fry díjnyertes, csak férfiból álló társulata korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja elénk az 1601-es bemutatót.

Előadások:
December 29. – Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij koncertje (Vörös Tér, Moszkva)
December 30. – Hattyúk tava (Mariinszkij Balett, Szentpétervár)
December 31. – A varázsfuvola (Metropolitan Opera, New York)
December 31. – Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertje
Január 4. – A Három Tenor koncertje (Caracalla-termák, Róma)
Január 6. – Vízkereszt, vagy amit akartok (Shakespeare’s Globe színház, London)

Részletes leírás itt!