Az 5 legjobb film 2013-ban

2014. január 01.
Melyik volt az 5 legjobb film a tavalyi évben? Mi az a mozi, amit pótolnod kell a Marie Claire szerint? Csemegéztünk a magazinban megjelent Mi már láttuk ajánlók között.

 

A legújabb dán siker: A vadászat

„Nem könnyű film. A vadászatot nem könnyű nézni, egyrészt mert megtörtént esetet dolgoz fel: egy ártatlan férfit meghurcol és kitaszít a környezete, másrészt, mert ha őszinték akarunk vagyunk magunkhoz, nem állíthatjuk biztosan, hogy mi nem hasonlóan viselkednénk. Thomas Vinterberg filmje egy elvált apáról. Lucasról szól, aki egy dán kisváros óvodájában dolgozik, és akit egy nap a legjobb barátja kislánya szexuális zaklatással vádol meg. … A Lucast alakító Mads Mikkelsen briliáns – meg is kapta alakításáért a cannes-i filmfesztivál legjobb férfi színészének járó díját.” (Bujdosó Bori ajánlja, Marie Claire 2013/3.)

Tele szerelemmel: Nyitott szívvel

„Rég láttam olyan filmet, amelyben egy pár életét, egymáshoz való – folyton változó – viszonyát, szerelmét és későbbi szenvedését ennyire mélyen átéltem és átéreztem volna… A Nyitott szívvel című film két sikeres sebészről szól, akik házasok. …Ez a francia film tele van szenvedéllyel… Marion Lane rendezőnő tökéletesen érti a dolgát. Ahogy a mindig gyönyörű és végtelenül természetes Juliette Binoche-nak és Édgar Ramíreznek is kijár a dicséret (utóbbit a Zero Dark Thirty-ből és A titánok haragja című filmből is ismerhetjük).” (Tóth-Szántó Krisztina ajánlja, Marie Claire 2013/6.)

Transzba estünk: Transz

„A mozi után az volt az első gondolatom, hogy fölhívom a pszichológus barátnőmet, magyarázza el, mi igaz abból, amit láttam, és mennyire lehet belemászni az emberek elméjébe. Danny Boyle Transz című pszichokrimije szó szerint a név adta két területtel foglalkozik behatóbban. Gátlástalan pszichológusnő (Rosario Dawson) turkál főhősünk, Simon (James McAvoy) tudatalattijában, akit eközben egy eszközeiben nem válogató bűnbanda tart rettegésben. A banda vezetőjét Vincent Cassel alakítja, majdnem végig hibátlanul. … A néző pedig a meglehetősen hatásos jelenetek és az intenzív vizuális ingerek miatt mindeközben kapaszkodik a szék karfájába, mert másba nemigen tud.” (Lukács Zsolt, Marie Claire 2013/7.)

A legenda útra kel: Bettie-mobil

„Szeretni való filmmel ünnepli 70. szülinapját a franciák élő legendája. Nem az első forgatókönyv, amelyet kifejezetten Catherine Deneuve-nek írtak, és érthető is a filmesek szűnni nem akaró rajongása: a színésznő ereje semmit nem kopott. Ezúttal road movie-t kapott Emmanuelle Bercot rendezőtől. A Bettie-mobil című filmben Bettie figurájába bújhatott, akinél betelik a pohár. Elege lesz. A csalfa szeretőből, a munkából az étteremben, az idős édesanyából és egyáltalán mindenből. Egy nap autóba ül tehát…” (Lukács Zsolt ajánlja, Marie Claire 2013/11.)

Az egyik utolsó: Exek és szeretők

„Kedves, játékos és ötletes romantikus vígjáték, tiszta szívből ajánljuk. Az Exek és szeretők című film szomorú különlegessége, hogy a Maffiózók című sorozatban világhírűvé vált, 51 éves korában váratlanul elhunyt James Gandolfini egyik utolsó filmje. Nicole Holofcener rendezőnő új mozija életszagú és valóságos mese rólunk. Nem ugrál múltba, jövőbe, nem használ lehetetlen vígjátéki elemeket és eltúlzott drámai fordulatokat, egyszerűen csak rólunk, emberekről szól: elvált szülők új szerelméről. James Gandolfini, aki még erős túlsúlya ellenére is képes elhitetni velünk, hogy minden nő álma, partnerével, az eddig szintén inkább csak sorozatszínész Julia Louis-Dreyfusszal (Seinfeld, Az alelnök) olyan párost alkot, akiket rögtön a szívünkbe zárunk. Az Exek és szeretők verbálisan zseniális, és tiszta erőből hat az érzelmeinkre (zsebkendőt is készítsünk elő).” (Tóth-Szántó Krisztina ajánlja, Marie Claire 2014/1)