10-es toplista könyv fronton

2014. január 12.
Beigazolódott sejtések és váratlan meglepetések. Fiktív világba csábító bestsellerek és elgondolkodtató belső utazások. Újonnan született sztárszerzők és újrázó visszatérők. Ez jellemzi az elmúlt év könyves sikerlistáját, melynek az év végi hajrá után készült el összesítése a Librinél.

Bár csak ősszel érkezett meg, egyértelműen elfoglalta az első helyet Dan Brown várva várt új kötete, az Inferno. Négy év szünet után olvashatja ismét a világ közönsége az amerikai bestseller szerző írását, amelyben Robert Langdon professzor új kihívások elé néz. Szintén várható volt, hogy Frei Tamás képzeletbeli utazása a magyar jövőbe, a 2015 szintén óriási népszerűségre tesz szert. A lista második helyén szerepel, de a legjobb 50 közé két korábbi Frei-mű, A Megmentő és A Bankár is felkerült.

Talán kevésbé volt előrejelezhető, hogy óriási érdeklődés lesz az Egyenes beszéd című Kálmán Olga-könyv iránt, amelyben nem az azonos című műsor interjúrészletei olvashatóak, hanem a televíziós személyiség életébe, gondolataiba, motivációiba pillanthatunk bele a könyv lapjain.

Ugyancsak a közélet kulisszái mögé invitálta az olvasókat színházi szemszögből a Nemzeti Színház elmúlt öt évét felidéző Alföldi színháza című kötet, amelyet Csáki Judit jegyez, ezt is nagy számban keresték az olvasók. Még mindig tartják magukat E. L. James ikonikus kötetei, 50 árnyalatát a szürke, a szabadság és a sötét is tovább kínálta. A megfilmesítés előtt álló trilógia köteteit még mindig kíváncsian lapozzák fel az olvasók, de érdekes módon állítólag ezek azok a könyvek, amelyeket leggyakrabban felejtenek ott a világ szállodáinak szobáiban…

A lelkünk mélyére is szívesen néztünk 2013-ban, örömmel fogadtuk az útmutatásokat, gondolatébresztéseket, persze nem akármilyen szerzőktől. Müller Péter Férfiélet, női sors, Dr. Csernus Imre A kiút, Vekerdy Tamás Jól szeretni és Pál Ferenc A szorongástól az önbecsülésig kötetei voltak a legnépszerűbbek ebben a kategóriában. De nagyon szerettük azt a különleges utazást is, amelyet Dr. Eben Alexander idegsebész öntött szavakba, A mennyország létezik címmel, halálközeli élményéről, amikor is gondolatai szerint tapasztalatokat szerzett a túlvilágról.