Mi már láttuk: Amerikai botrány

2014. január 23.
Éljen az amerikai mozi! A szó pozitív értelmében. Az Amerikai botrány tökéletesen példázza, miért is uralják a hollywoodi filmek az egész világot.

Zseniális szereplőgárda, nagyszerűen kidolgozott karakterek, magukkal sodró párbeszédek, izgalmak, érzelmek, jellemfejlődés, egy kis FBI sztori, némi politikai megvesztegetés, csodálatos ruhaköltemények és a hetvenes évek varázslatos hangulatának megidézése – ezek jellemzik „nagy vonalakban” ezt a filmet.

David O. Russel, a Napos oldal rendezője ismét egy műfajilag besorolhatatlan filmet alkotott: mondhatnánk, hogy romantikus, hogy komédia, krimi, dráma, de felesleges a skatulyák keresgélése. A film egy megtörtént FBI esetet dolgoz fel: egy szélhámos páros, hogy a saját bőrüket mentse, kénytelen az FBI-nak dolgozni, hogy segítségükkel politikusokat és maffiózókat buktassanak le. Ennél persze sokkal fontosabb például a két főszereplő (Christian Bale és Amy Adams) szerelmének és szenvedélyes viszonyának alakulása, szélhámos hősünk kötődése labilis feleségéhez (Jennifer Lawrence) és egy sikerre szomjas, kispályás FBI ügynök (Bradley Cooper) személyiségének torzulása. A zseniális szereplőgárdának köszönhetően a karakterek mindegyike szerethető. A moziban ülve el sem tudjuk dönteni, mit szeretnénk, hogyan alakuljon a történet.

A film minden pillanata mesterien összerakott, nem hiába jelölték a legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv, jelmeztervezés, látványtervezés és vágás kategóriában is Oscar-díjra.
És ez még nem minden: ritkán akad olyan film, amelynek minden egyes főbb szereplőjét is megajándékozzák az Akadémia tagjai egy-egy jelöléssel. Amy Adams a különféle szerepekben tetszelgő, túlélésért küzdő szélhámosnő, Jennifer Lawrence a magát okosnak gondoló, szeretetéhes és labilis feleség, Bradley Cooper a törtető FBI ügynök és Christian Bale az elhízott, két nő közt őrlődő szélhámos szerepében elmondhatatlanul nagyot játszanak.

Biztosan szurkolni forgunk a filmnek, hogy a március 2-án megrendezett Oscar-gálán minél több jelölését díjra váltsa. Mert ez a fim tényleg megérdemli, hogy ne csak a nézők, hanem az Akadémia tagjai szerint is bekerüljön a halhatatlan amerikai mozik közé.

A film korhatára: 16 éven felülieknek nem ajánlott.
Premier: január 23. (InterCom)