Tóth Krisztina Esterházyval kardozik: a legrangosabb irodalmi viadal

2014. január 24.
Összeállt az idei Aegon Művészeti Díjra esélyesek végső listája: a tíz szerző között minden eddiginél több nőt és Kossuth-díjast találunk. Szerencsére se egyik, se másik nem hatja meg a zsűrit – amelynek tagjait érthető okokból idén sem ismerhetjük.

A menetrend a szokásos: a zsűri tagjai egymást sem ismerik, és mi sem, a szerzők sem ismerhetjük őket. Semmi lobbi, részrehajlás, urambátyám. A kiadók – szintén rekord: – 82 könyvet jelöltek az idei megmérettetésre, a titkos héttagú zsűri döntése és szavazatai alapján állt össze a végső lista: tíz hazai szerző egy-egy nagyszerű regénnyel, elbeszélés- vagy verseskötettel.

A lista közel fele nőkből áll, ennek azért lehet örülni. Azonban függetlenül attól, ki viheti haza a 2014-es Aegon Művészeti Díjat (a rangos elismeréssel 3 millió forint díjazás jár), érdemes mind a tíz könyvre beruháznunk, vagy megkaparintanunk valahonnan – az ismertebb és kevésbé ismert szerzők könyvei egytől egyig kiváló olvasmányok, és akár csak az Oscarnál: már maga a jelölés is megtisztelő, fontos és értékes. Lássuk hát az idei mezőnyt, és drukkoljunk a kedvencünknek (természetesen az átadóról és a nyertesről is beszámolunk majd).

1. Bereményi Géza: Vadnai Bébi (Magvető)
2. Borbély Szilárd: Nincstelenek – Már elment a Mesijás? (Kalligram)
3. Csabai László: Szindbád Szibériában (Magvető)
4. Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat (Magvető)
5. Gergely Ágnes: Két szimpla a Kedvesben (Európa)
6. Krasznahorkai László: Megy a világ (Magvető)
7. Kun Árpád: Boldog észak (Magvető)
8. Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv (Magvető)
9. Tompa Andrea: Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben (Kalligram)
10. Tóth Krisztina: Akvárium (Magvető)

Bővebb infó:
www.aegondij.hu
www.facebook.com/aegondij