3 in 1 – balett az Erkelben

2014. március 22.
Új produkcióval jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban. Az Etűdök március 22-én az együttes Modern+1 című estjén látható először, amelynek műsorán szerepelnek az egy éve bemutatott, elsöprő sikerű Kylián-koreográfiák is, a Petite Mort és a Hat tánc.

Harald Lander egy felvonásos darabját, az Etűdöket valódi mérceként tartja számon a nemzetközi balett élet. A koreográfus patikamérlegen adagolta benne a klasszikus technika minden elemét, színrevitele így a társulat felkészültségének, rátermettségének, a táncosok magas szintű technikai tudásának bizonyítványa.

A jól ismert Czerny-zongoraetűdök zenekarra hangszerelt változatára Harald Lander komponált táncetűdöt 1948-ban. A kompozíciót a Dán Királyi Balett mutatta be, a magyar közönség pedig 1962-ben láthatta először az Erkel Színházban, a Festival Ballet előadásában. Az Etűdök úgy is felfogható, mint egy balett óra, amelyen a táncosok bemutatják a különböző nehézségű ugrásokat, forgásokat, a spicctechnika specialitásait és a pas de deux-ket. Mindezt pergő és feszesen szerkesztett keretben, épp úgy, ahogyan a zongoristák végzik a Czerny-gyakorlatokat: cél a technikacsiszolás, a legegyszerűbb gyakorlatoktól a magas fokú virtuozitásig.

Az Etűdök betanító balettmestere Johnny Eliasen ünnepelt, elismert szakember, aki utazó nagykövetként a világ számos társulatánál betanította a koreográfiát. A kompozíció nagy feladat a Nemzeti Balett szólistái számára is: a darabban táncol Nakamura Shoko, Popova Aleszja, Sarkissova Karina, valamint Oláh Zoltán, Bakó Máté, Simon István, Lagunov Jevgenyij és Tyimofejev Dmitrij.

Az Etűdök mára több ezer előadást ért meg szerte a világon, a budapesti bemutató hatalmas lehetőség a társulat szólistáinak, és élvezetes, látványos szórakozás nekünk. A klasszikus elemekre épülő Lander darab előtt két modern – de bizonyos értelemben máris klasszikusnak számító – Kylián-koreográfia, a Petite Mort és a Hat tánc látható ezen az estén is. A Petite Mortban – többek között Aliya Tanykpayeva, Pap Adrienn, Kozmér Alexandra, valamint Leblanc Gergely, Oláh Zoltán és Bajári Levente mellett – színpadra lép Liebich Roland is, a Magyar Nemzeti Balett március 14-én Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett magántáncosa.

A Modern+1 a március 22-ei bemutatót követően még öt alkalommal látható az Erkelben.

Fotó: Csibi Szilvia