Amit a Titanicon mi is szerettünk

2014. április 15.
Szombaton ért véget a 21. Titanic Filmfesztivál, amely 2005 óta versenyfesztiválként is működik, így természetesen idén is jobbnál jobb filmalkotásokkal találkozhattunk. A hivatalos győztesek mellett mi is eláruljuk, mire érdemes még figyelni.

Az elsőfilmes Maja Vitkova alkotása, a Viktória nyerte el a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurót érő fődíját. A zsűri a Lovak és emberek című filmek ítélte különdíját, a közönségdíjat pedig az Optimisták című mozi vihette haza.
A Viktória címszereplője egy rejtélyes módon köldök nélkül született kislány, akinek születési körülményeit nemcsak egy hiányzó testrész, de a korszak is mindenképpen meghatározta. A kommunista Bulgáriában a párthatalom szinte azonnal lecsap a különleges kisbabára, és megpróbálnak politikai előnyt kovácsolni belőle, így a kislány Todor Zsivkov pártelnök állandó oltalma alatt nő fel, mint a virágzó kommunizmus legkülönlegesebb kis bimbója. Ezzel szemben Viktória édesanyja radikálisan rendszerellenes, aki sóvárogva vágyik az általa bálványozott nyugati világba. Azonban a feszült anya-lánya kapcsolat nagyot fordul, amikor a kommunista rezsim Bulgáriában összeomlik. Vitkova filmje egyszerre fest groteszk történelemképet, és ábrázolja érzékenyen a politikai rezsim nyomása alatt álló szülő-gyerek kapcsolatot.

A különdíjas izlandi film, a Lovak és emberek az állatok és gazdáik közötti sokszor komikus, mégis szeretetteljes kapcsolatot mutatja be. Izland ezen részén a lovak fontos részesei a mindennapi életnek, a falusiak tisztelettel és szeretettel bánnak erős és értelmes lovaikkal, akik ráadásul olykor nem is különböznek annyira az emberektől.

A közönségdíjat végül 4,78-as szavazati átlaggal Az optimisták nyerte el. Nem meglepő, hogy éppen egy ilyen szívmelengető történet nyerte el a nézők tetszését, hiszen a norvég dokumentumfilm egy hihetetlenül bájos történetet dolgoz fel. Ennek a filmnek a főszereplői egy nem mindennapi röplabda csapat tagjai, akik egytől egyik 66 és 98 év közötti tüneményes öreg hölgyek.

Bár díjat nem kapott, de mindenképpen említésre méltó a Vakon című norvég film. A főhős Ingrid nemrég vakult meg, próbál megbarátkozni új életével, melynek legnehezebb része nem is a hétköznapi apróságokkal való bajlódás, hanem, hogy vajon elfogadja-e őt férje megváltozott állapotában is, vagy új szerelem után néz majd. Ingrid az írásba menekül, hogy megpróbáljon túllépni a tragédián, a vásznon pedig megelevenednek elképzeld karakterei, amelyek teljesen összemosódnak az objektív valósággal. A Vakon című film bár nyilvánvalóan elkerülhetetlen, hogy kihangsúlyozza a vakság nehézségeit, és az elvesztett látás okozta kiszolgáltatottságot és fájdalmat, mégis sokkal inkább szól arról, miként él túl egy valódi szerelem egy krízist.

A Titanic zárófilmje, a Halhatatlan szeretők nem véletlenül büszkélkedhet teltházas vetítésekkel. Jim Jarmusch újragondolt vámpírfilmje már pusztán a rendező nevének és a műfaj párosításának köszönhetően is izgalmas vállalkozás, de a főszereplő Tilda Swinton és Tom Hiddleston nevei is garantálják a jó mozit. A sok zenével fűszerezett, egyedi hangú vámpírmesét április 17-től nézheti meg az, akinek nem jutott hely a fesztivál vetítésein.