Haydn ősbemutató a Budapest Music Centerben

2014. április 16.
A fiatal karmester, Dubóczky Gergely ötlete és koncepciója alapján Joseph Haydn Hét utolsó szó című zeneműve ma este a Budapest Music Centerben lesz hallható egy különleges ősbemutató keretein belül a Budapest Sound Collectiv előadásában.

Dubóczky Gergely felkérésére Esterházy Péter írt a prédikációk helyére mai szöveget a hét szóhoz, amelyet Mácsai Pát és Kerekes Éva ad elő.

Joseph Haydn élete meghatározó részében az Esterházy család szolgálatában állt, évtizedeken át komponált és zenélt Eisenstadtban (Kismartonban) és Fertődön, a művészi alkotómunkája szorosan összefonódott az osztrák-magyar kultúrával. Az, hogy Haydn ciklusához most Esterházy Péter írt mai szöveget, a közös örökség továbbvitelének a szép példája.

Az előadó zenekar, a Budapest Sound Collective 2013 ősze óta működik ezzel a névvel, az alapító karmester, Dubóczky Gergely művészeti vezetésével. A zenekarban kiemelkedő művészek dolgoznak rangos magyar szimfonikus zenekarokból, a tapasztalt és a fiatal művészek folyamatosan inspirálják egymást a közös munka során, hiszen itt nem a saját, állandó zenekarukkal dolgoznak, hanem olyanokkal, akikkel esetleg nem is volt még alkalmuk közös muzsikálásra.