Tenyérnyi kisbabákat vettek filmre

2014. május 13.
Megrázó és megható dokumentumfilm készült a magyarországi koraszülött kisbabákról Tenyérnyi gyerekek címmel. A szülők, orvosok, nővérek és babák közös küzdelmét bemutató filmet mindenki megnézheti kedd este 23 órakor az M1 műsorán.

Ma Magyarországon minden tizedik kisbaba idő előtt jön a világra. Ezeknek az apró csecsemőknek alig néhány évtizede még esélyük sem volt az életben maradásra, de szerencsére manapság a korszerű gépeknek és persze az elhivatott ápolónőknek és orvosoknak köszönhetően számukra is van remény.

Szuchy Zsuzsanna rendezőnő, és szintén női operatőre, Karáth Zita több mint három hónapon keresztül, éjjel-nappal részesei voltak a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika életének, és kísérték figyelemmel a pici babák sorsának alakulását, az anyaméhtől kezdve a világrajövetelen át, az inkubátorokban töltött, olykor keservesen hosszú hónapokig.

Ezeknek a gyakran már öt hónap után megszületni kényszerülő gyerekeknek olyan súlyos egészségügyi problémákkal kell szembenézniük, mint a keringési zavarok, vagy a fejletlen szívük és tüdejük okozta nehézségek, utóbbi miatt ráadásul sokszor lélegeztetőgépre kell kapcsolni őket. Természetesen a szülők számára is borzasztóan nehéz megélni ezeket az első heteket, mikor az újszülöttek állapota sokszor kritikus, és csak néhány óráig láthatják gyermeküket, arról nem is álmodva, hogy karjukba foghassák a picit.

Az elmúlt években, bár némiképp csökkent a koraszülött gyermekek száma, még mindig majdnem kétszerese az osztrák koraszülötteknek, így nem vitás, hogy Szuchy filmje mennyire fontos és aktuális problémára hívja fel a figyelmet. Kedden, 23 órakor az M1-en lesz látható az egyedülálló film TV-premierje, ahol bepillantást nyerhetünk az apró kisbabák hatalmas küzdelmébe.