Tenyérnyi kisbabákat vettek filmre

2014. május 13. |

Megrázó és megható dokumentumfilm készült a magyarországi koraszülött kisbabákról Tenyérnyi gyerekek címmel. A szülők, orvosok, nővérek és babák közös küzdelmét bemutató filmet mindenki megnézheti kedd este 23 órakor az M1 műsorán.

Ma Magyarországon minden tizedik kisbaba idő előtt jön a világra. Ezeknek az apró csecsemőknek alig néhány évtizede még esélyük sem volt az életben maradásra, de szerencsére manapság a korszerű gépeknek és persze az elhivatott ápolónőknek és orvosoknak köszönhetően számukra is van remény.

Szuchy Zsuzsanna rendezőnő, és szintén női operatőre, Karáth Zita több mint három hónapon keresztül, éjjel-nappal részesei voltak a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika életének, és kísérték figyelemmel a pici babák sorsának alakulását, az anyaméhtől kezdve a világrajövetelen át, az inkubátorokban töltött, olykor keservesen hosszú hónapokig.

Ezeknek a gyakran már öt hónap után megszületni kényszerülő gyerekeknek olyan súlyos egészségügyi problémákkal kell szembenézniük, mint a keringési zavarok, vagy a fejletlen szívük és tüdejük okozta nehézségek, utóbbi miatt ráadásul sokszor lélegeztetőgépre kell kapcsolni őket. Természetesen a szülők számára is borzasztóan nehéz megélni ezeket az első heteket, mikor az újszülöttek állapota sokszor kritikus, és csak néhány óráig láthatják gyermeküket, arról nem is álmodva, hogy karjukba foghassák a picit.

Az elmúlt években, bár némiképp csökkent a koraszülött gyermekek száma, még mindig majdnem kétszerese az osztrák koraszülötteknek, így nem vitás, hogy Szuchy filmje mennyire fontos és aktuális problémára hívja fel a figyelmet. Kedden, 23 órakor az M1-en lesz látható az egyedülálló film TV-premierje, ahol bepillantást nyerhetünk az apró kisbabák hatalmas küzdelmébe.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten izland

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten