Mi már olvastuk: Christina Baker Kline – Árvák vonata

2015. február 13.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Christina Baker Kline: Árvák vonata

Az első mondat: „Amikor a wabanaki indiánok egyik folyó sodráról átszálltak a másikra, minden holmijukkal együtt kenuikat is magukkal kellett cipelniük.”

A történet: Szívbemarkoló, tanulságos, elgondolkodtató. Valós történetek tele mély emberi sorsokkal. A lapokat átitatja a veszteség és a félelem, miközben a történet sodrában megismerkedünk a huszas-harmincas évek ír bevándorlóinak cseppet sem biztató élethelyzetével, az amerikai „nagy alma” személytelenségével és előítéleteivel. Majd hirtelen éktelen fékcsikorgás és gőzfelhő közepette egy vonat faszékein találjuk magunkat, ahol árva gyerekek tízezreit szállítják a középnyugati országrészbe – a bizonytalan jövő felé. Vajon találnak-e új otthont? Befogadják-e őket? Szeretetben vagy szolgaságban kell tölteniük a fiatalságukat? A kilenc éves Niamh (későbbi nevén Dorothy, majd Vivian) egyike volt az új otthont keresőknek, aki végül 91 évesen emlékszik vissza a történtekre. Élete ekkor fonódik össze végérvényesen a tizenhét éves Mollyéval, a kis árva, wabanaki indián lányéval, aki épp sokadik új családjába igyekszik beilleszkedni. Nem minden nehézség nélkül. A padlásbeli lomoknak tűnő emlékek rendszerezése közben gyökeresen megváltozik mindkettőjük élete. A két szálon futó történet végül összeér: hogy egyszer sírva, máskor mosolyogva érkezzünk el a happy endig.

Az erőssége: Irodalmi stílus modern köntösbe bújtatva. Részletes tájleírás, tökéletesen visszaadott történelmi hűség és gazdag részletek. A két főszereplő sorsát követve könyörtelen részletességgel mutatja be az előítéleteket, a szegénységet és emberi természet gyarlóságait, de ugyanilyen pontosan adja vissza a barátság, a szeretet és a törődés egyes momentumait. Izgalmas, érdekes és minden egyes pillanata leköti a figyelmet, miközben olyan kérdéseken gondolkodhatunk el, hogy vajon tényleg minden okkal történik? Rá tudunk találni a legrosszabb dolgokban is az értelem apró szikráira? Mi mit pakolnánk bele a hátizsákunkba, ha az egész életünkből csak ennyit vihetnénk magunkkal?

A szerzőről: Christina Baker Kline könyvét több mint másfélmillió példányban nyomtatták ki és már huszonöt országban jelent meg. Csak úgy mint főszereplője, Vivian, ő is az egyesült államokbeli Maineben él. A történet írása közben számos kutatást végzett a „lelencvonatokról”, találkozott és beszélgetett a magukat utasoknak nevező túélőkkel, átrágta magát a Gyermeksegélyező Alap dokumentumain, tanulmányozta a „hurcolkodás” indián mítoszát és ellátogatott Írországba is. Eddig öt novellája jelent meg, számos ösztöndíj és más kitüntetés birtokosa.

Hol, mikor olvasd: Csendes hétvégén a kanapén ülve, este az ágyban lefekvés előtt vagy egy kávéházban ízesített lattét iszogatva. Buszon, vonaton és repülőgépen is bármikor előveheted, mert viszonylag rövid fejezetekből áll és bármikor újra fel tudod venni a történet fonalát. De vigyázat! Magával ragad…

Alexandra, 3699 Ft