Brit és magyar jazzcsillagok a Müpában

2015. február 18.
Világhírnév előtt álló jazztehetségek lépnek fel február 19-én a Művészetek Palotája Rising Stars sorozatában. A brit szaxofonos Mike Fletcher lenyűgözően könnyed jazztriójával a folk és a szabad improvizáció felé nyit, míg Oláh Krisztián triója a régi jazz örökzöldeket, modern bebop számokkal és klasszikus zenei művek újraértelmezésével vegyíti.

A tehetséges brit szaxofonos és fuvolás, Mike Fletcher muzsikuscsaládban nőtt fel, hatévesen már zongorázott, nyolcévesen csellózni is tanult és tizenhárom volt, amikor elkezdett szaxofonozni. Az inspiráció szaxofonos édesapjától, valamint a család tulajdonában lévő hatalmas jazz- és klasszikuslemez-gyűjtemény hallgatásától jött. Fletcher nemcsak szólistaként és zenekarvezetőként, hanem zeneszerzőként is jeleskedik, kompozíciói a modern kori jazz jegyeit viselik magukon. Olyan legendákkal szerepelt már együtt, mint Hans Koller, Bobby Previte és John Dankworth. Triójával, melynek tagjai Olie Brice bőgős és Jeff Williams dobos, nemrégiben jelentette meg Vuelta című lemezét.

Az est másik főszereplője, Oláh Krisztián híres zenészdinasztia leszármazottja, édesapja a nemzetközileg is magasan jegyzett zongorista, Oláh Kálmán. Krisztián megfogadta apja tanácsát, és mielőtt a jazzben elmélyült, klasszikus zongora szakon végezte el a konzervatóriumot. Azóta viszont egyre másra szerzi az elismeréseket és díjakat. Első jelentős sikerét 2011-ben érte el, amikor különdíjat nyert a Vukán György által alapított Creative Art tehetségkutató improvizációs versenyen. Triója a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Verseny 2013-as kiírásában második helyezést ért el, Rotterdamban pedig a legjobb négy zenekar közé jutott az EBU által szervezett európai jazzversenyen.
Február 19-én ők ketten biztosítanak minket arról, hogy a jazzt csak szeretni lehet.

Bővebb infó a koncertről itt!