Rajtunk a világ szeme!

2015. március 02.
Március 2. és 8. között a dunaPart és a Hungarian Showcase egyesítésével a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadóművészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe közösen rendezi meg a magyar független kortárs előadóművészeti szemlét, a dunaPart3-at!

Mészáros Máté Hinoki

A rendezvényen a Magyarországra látogató neves külföldi szakemberek láthatják az elmúlt évek legjobb magyar előadásainak legjavát: 14 színházi- és 13 táncelőadást. Az előadások azonban nemcsak nekik, de a széles közönségnek is szólnak: a dunaPart3 végigkövetésével mi is megismerkedhetünk a hazai független előadó-művészeti szféra legsikerültebb alkotásaival, melyek a showcase folyományaként remélhetőleg nemzetközi pályát futnak majd be. Ezen felül az itt élő külföldieknek is jó lehetőség a programsorozat, hiszen felirattal vagy szinkrontolmácsolással élvezhetik a magyar színházi előadásokat.

A március 2. és 4. között az amerikai és egyéb tengerentúli szakemberek számára szervezett programban külön figyelmet szentelnek annak a kérdésnek, hogy milyen szerepet töltenek be a női alkotók a magyar előadóművészetben, majd március 5-től 8-ig az európai programszervezőkkel, fesztiváligazgatókkal, menedzserekkel és kritikusokkal kiegészült nemzetközi szakértő gárda az intenzív program keretében a kortárs színházi és táncelőadásokat néz meg, délelőttönként pedig szakmai programokon, beszélgetéseken, találkozókon vesz részt.

Forte Társulat Szkéné A nagy füzet

A 27 előadás a hazai szcéna számtalan oldalát mutatja be: lesz tantermi előadás (Szociopoly) és köztéren zajló produkció (Promenád), kamaraelőadás (Otthon), de sok olyan is, amelyek már több nemzetközi fesztiválon jelentős sikert arattak. Látható lesz, többek közt a Demencia (Proton Színház), a Lúzer (Krétakör), a Titkaink (Pintér Béla és Társulata), A nagy füzet (Forte Társulat – Szkéné), de a határon túlról is érkezik produkció, a kolozsvári Parallel (GroundFloor). A tánc szekcióban bemutatkozik a HODWORKS, Gergye Krisztián Társulata, valamint sok fiatal és tehetséges alkotó, mint például a Nyúzzatok meg Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara produkciója.

Mundruczó Kornél Demencia

A programok 9 helyszínen láthatók: Trafó, MU Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, Stúdió K, Artus Stúdió, Örkény Színház, Vígszínház, Katona József Színház.

Dollár Papa Gyermekei Otthon

A Trafóban például három tánc és három színházi előadás szerepel a szemlén. Elsőként március 5-én a Proton Színház és Mundruczó Kornél Demencia című előadását nézhetjük meg, amely egy demenciában szenvedő betegeket ellátó kórház életét mutatja be. Rá egy napra az egyre sikeresebb Dollár Papa Gyermekei Otthon című előadása került a programba. Szintén 6-án Gergye Krisztián szólóperformanszának, az Aukciónak ad helyet a Trafóklub és ugyanezen a napon a nagyteremben a belga Ultima Vez társulatnál tanult Mészáros Máté Hinoki című koreográfiáját láthatjuk. Március 7-én Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Tamara Nyúzzatok meg! című világot járt produkcióját, március 8-án pedig Schilling Árpád és a Krétakör Lúzer című előadását nézhetjük meg a Trafóban.

Infó: www.dunapart.net, www.trafo.hu