Újdonságok a Titanicon

2015. április 10.
Április 10-18. között öt helyszínen 34 nemzet 52 alkotását hozza el a Titanic a magyar fővárosba, melyek közül az egyik kedvenc minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek lesz.

Április 10-18. között öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón vár a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 34 nemzet 52 alkotását 8 szekcióba osztva hozza el a Titanic a magyar fővárosba, melyek közül az egyik kedvenc minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek lesz. A versenyben 8 film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. A fesztivál idei kínálatát új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta.

2015. április 10-én indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és kilenc napon keresztül átfogó, sokszínű és színvonalas válogatást ad Budapesten a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén 34 nemzet 52 filmjét hozza el a Titanic a magyar fővárosba, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait – gyakran az alkotásaikat elkísérő művészek társaságában. Magyarországon csak az idei Titanicon lesz látható többek között a Hitoshi Matsumoto japán rendező legújabb alkotása, a kellemesen bizarr R100 vagy a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című, megrázó erejű film, amelyért Julianne Moore idén megnyerte a Legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. A Titanicon mutatkozik be többek között a számos fesztivált megjárt, Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazott Kukoricasziget című grúz film, melyet Ragályi Elemér fényképezett s mely a Mozinet forgalmazásában május 14-étől látható a hazai mozikban.

Idén nyolc film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. Emellett további hat szekcióban futnak majd a filmek: lesz egy fesztivál- és egy ázsiai-válogatás, egy dokumentumfilmes blokk, idén is része a programnak a független filmes Tiszta Amerika, a Sötét Oldal, valamint a Zene Mindenkinek válogatás, mely a legfrissebb zenés dokumentumfilmeket mutatja majd be.

Emellett a kínálat két új szekcióval is bővül. A Fesztiválkedvencek 9 olyan filmet tartalmaz, melyek a világ nagy fesztiváljain sikert arattak, mint például a Hany Abu-Assad Oscar-díjra jelölt, Cannes-ban díjazott thrillere, az Omar egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetét meséli el, vagy a Ragályi Elemér fényképezte Kukoricasziget című grúz dráma, míg a Valami vadság 4 egészen meghökkentő filmmel gazdagítja a programot. Itt lesz az új-zélandi alkotóinak dokuparódia, a Hétköznapi vámpírok, A bunkerbe zárva a Németországban született görög Nikias Chryssos sötét, szarkasztikus humorú meséje azokról a szülőkről, akik meggátolják, hogy a gyerekük felnőjön, a japán Hitoshi Matsumoto legújabb alkotása, az R100 és végül a svéd Bitte Andersson musical-komédiája, a Dyke Har, mely egy leszbikus rockbanda történetét meséli el.

Öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón.

Infó: titanicfilmfest.hu