Világzenei fesztivál Budapesten

2015. május 19.
Idén Budapesten rendezik a világzene első számú nemzetközi fesztiválját, a WOMEX-et. A jobbnál jobb zenéket majd októberben hallgathatjuk meg, de a zsűrizés már elkezdődött.

Elkezdődött a World Music Expora beérkezett rekordszámú, több mint 1000 pályázat zsűrizése Berlinben, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette a WOMEX-évad. A nemzetközi zsűri a nyár folyamán folyamatosan hirdeti ki azoknak az előadóknak a névsorát, akik 2015. október 21 és 25 között bemutatkozhatnak Budapesten a WOMEX színpadain. A világzene első számú nemzetközi fesztiválját 21. alkalommal rendezik meg, idén először Kelet-Európában.

Az őszi WOMEX Budapest három rangos kulturális intézményében zajlik. Az esemény szakmai partnere a Müpa, amely az esti koncertek helyszíne. A Bálna biztosít teret a szakmai vásár és a konferenciák számára, az A38 Hajó pedig az éjszakai DJ Summit-nak ad helyet.

A világzenei vásár alkalmával várhatóan több mint 3000 külföldi résztvevő érkezik majd Budapestre. Rajtuk kívül mintegy 90 országból 320 művész, 280 szakmai kiállító és 300 újságíró is részt vesz a programokon, 1260 intézmény képviseletében. A WOMEX egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. Alkalom a zene ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, ismerkedésre a szakmai nagyjaival, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra, kultúrdiplomáciai eseményekre és barátságok kötésére.

Rendezőként a Hangvető arra törekszik, hogy a WOMEX sztenderd nemzetközi programján kívül minél több felületet kínáljon a magyar zene megjelenésének. A rendezvény felvezető zenei eseményének, a Fonóval és a Hagyományok Házával közösen szervezett nulladik nap különleges programjának központjában a hazai előadók állnak. Emellett a szervezők a fesztivál keretében egy extra színpadot tartanak fenn Magyarország és a régió világzenei előadóinak.