Mi már olvastuk: Patrice Karst – A láthatatlan fonal

2015. június 26.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk. Ezúttal egy kihagyhatatlan gyerekkönyvről esik majd szó.

Patrice Karst: A láthatatlan fonal

Az első mondat: „Luca és Gyuri, az ikrek mélyen aludtak ezen a csendes, nyugodt éjszakán.”

A történet: Luca és Gyuri, az ikrek egy éjjel felébrednek a vihartól, anyukájuk megnyugtatásképp a láthatatlan szeretetfonalról mesél nekik. Hiszen azokat, akik szeretik egymást, összeköti egy láthatatlan fonal. Akkor is, ha éppen távol vannak egymástól. Sőt, még akkor is, ha az egyikük már nem is él. Aki szeret valakit, soha nem lesz egyedül. A szeretteinktől való elszakadás és távollét mindannyiunknak nagyon nehéz élmény, de a gyerekek számára különösen ijesztő és fájdalmas. Pedig az élet bőségesen teremt olyan alkalmat, amikor ezt a félelmet és fájdalmat meg kell tapasztalniuk, legyen szó a szülők válásáról, külföldi munkavállalásáról, egy barátság megszakadásáról, vagy egy családtag haláláról. Sőt, van, hogy semmi különös nem történik, a gyermek mégis nagyon szorong a hozzá közelállók elvesztésétől, az egyedül maradástól. Néha annyira, hogy még az elalvástól is fél. Ezt a félelmet enyhíti Patrice Karst lírai szépségű, szívmelengető meséje. Beavat a láthatatlan és elszakíthatatlanul erős fonal titkába, amit csak azok ismerhetnek, akik szeretik egymást.

Az erőssége: A rövid, egyszerű mese – tapasztalatból mondjuk – igen hatásos. A gyerekek megnyugtatására, lelki világuk megbékítésére elég egy ilyen egyszerű kis történet. Ez a mese megnyugtat, vigasztalást és biztonságérzetet ad, és segít átvészelni a nehéz korszakokat is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy amelyik gyerek ezt a mesét hallotta, időnként követeli újra. A láthatatlan fonal a mi családunkban játék lett: hat és fél éves kisfiam továbbgondolta a mesét: szerinte, ha ő épp távol tőlem vagy az édesapjától ránk gondol, akkor a fonal megrángat minket, és nekünk is azonnal eszünkbe jut. Előszeretettel tesztel is minket, a szüleit a nap végén: Anya, na ma hányszor érezted, hogy rád gondoltam? A könyv csodás illusztrációkkal (Moldován Mária munkája) tarkított, így kisebbek is szeretni fogják.

Az íróról: Patrice Karst számos gyerekkönyv szerzője, a legismertebb írása A láthatatlan fonal, amely bejárta a világot. Felnőtt fiával Los Angelesben él.

Hol, mikor olvasd: A világon élő összes gyereknek ajánljuk, és azoknak a felnőtteknek is, akik hinni akarnak a fonalakban rejtőző csodákban.

Kulcslyuk Kiadó, 2490 Ft