Mi már láttuk: A csajom barátnője

2015. augusztus 13.
Bertolucci óta nem láttunk ilyen furcsa szerelmi háromszöget: A csajom barátnője című filmben egy fiatal pár és a lány legjobb barátnője gabalyodnak keszekusza szerelmi viszonyba. Ez a mozi jól példázza, mi az, ami a franciáknak mindig megy - habkönnyű romantika pikáns csomagolásban szép emberekkel és sanzondallamokkal kísérve.

Egy szerelmi háromszögnél már csak az lehet franciásabb, ha a szerelmi háromszög egyik tagja egy baguette. Ebben az esetben csak három szép, francia fiatalról van szó, de persze ez is kielégítően hozza a franciás klisét. Adott tehát három fiatal, a szerelmespár Charlotte (Sophie Verbeeck) és Micha (Félix Moati) és Charlotte régi barátnője Mélodie (Anais Demouister), akiről nagyjából a harmadik percben kiderül, hogy Charlotte szeretője. Ez az erős in medias res odáig tetőzik, hogy nagyjából a tizedik percben azt is megtudjuk, Mélodie és Micha között is kialakulóban van valami. A hirtelen – sőt, talán túlságosan is előzmény nélkül – jött szerelmi kalamajka azonban nem igazán ás le a lélektani mélységékbe, inkább a szexualitás forrongó felszínén marad, de hát ki is vethetné ezt egy hamisítatlan nyári szerelmesfilm szemére? Pláne, ha francia.  

Nem igazán lehet eldönteni, hogy ki kibe szerelmes (vagyis inkább mindenki mindenkibe), és a film elején összekuszálódott szerelmi szálak és dinamikák nem is nagyon kristályosodnak ki egészen a film legvégéig. Charlotte nem tud kilépni kihűlt kapcsolatából, Micha elhanyagoltnak érzi magát és kétségbeesett, a kissé zavarodott Mélodie pedig Charlotte-hoz fűződő szerelmébe kapaszkodva szeretné megtalálni önmagát. Az évődő hármas megpróbál mindent, – igen, annyira mindent – hogy megoldják a szituációt, de valahogyan a szépen fényképezett  ágyjeleneteknek és a percről-percre elcsattanó csókoknak nincsen valódi tétjük. Ami egyáltalán nem baj, hiszen itt vállaltan nem a mélylélektani dráma kibontása a cél, hanem egy kis pikáns szerelmi kaland könnyűkezű felskiccelése. Ez pedig, hála a szép embereknek és a szép képeknek, működik. Az pedig, hogy a hármasból végül mi és hogyan alakul, tényleg egészen kisilabizálhatatlan, és abszolút tud meglepetést okozni! Egyedül talán az kicsit zavaró és egészen érthetetlen, hogy a szexuális energiától perzselő, duzzadt ajkú Sophie Verbeeck mit akar egyáltalán a cukin szerencsétlen Michától vagy az angol könyvtároslányra hajazó Mélodie-tól, de azért próbáljuk meg elfogadni, hogy egyszerűen ilyen az ízlése.

Annyi biztos, hogy A csajom barátnője nem a mesterien felépített dramaturgiáról, fantasztikus karakterfejlődésről vagy a film végére kibomló őrületes revelációkról szól, hanem cukiskodó, szerencsétlenkedő és bizarr helyzetekbe keveredő fiatalokról. Túlcsorduló erotikával teli, könnyű humorú történet sanzon dallamokkal kísérve – olyan, mint egy igazi egynyári kaland a vásznon. És van benne csomó csókolózás is!

Premier: augusztus 13. (Cinetel)