Családon belüli erőszak a színpadon

2015. október 12.
A Győri Balett 2015 májusában bemutatott Ne bánts! című táncprodukciója a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel – október 14-én a Nemzeti Táncszínházban látható.

A darab fókuszában egy fiatal lány áll; a család „szentháromságának” egyik tagja. A társadalmi nyilvánosság felé a normális család képét betegesen közvetítő szülők a lakás ajtaját becsukva már nem alkotnak olyan szoros köteléket. Az anya rideg passzivitása utat enged a mindent irányítani akaró apa ámokfutásának. De mit tehet egy lány, akkor, ha a felemésztő családi közeg börtönként zárul rá? Ha már a saját testével is más rendelkezik? Ha a körülötte élők nem látnak semmit? Ha a barátok nem akarnak látni semmit? S ha a saját anyánk úgy tesz, mintha nem történt volna semmi…

A Győri Balett új produkcióját a Fiatalok a Fiatalokért gyermek- és ifjúsági művészeti nevelési programjuk null kövének tekinti. A Fiatalok a Fiatalokért programjuk missziója összetett: egyrészről fel szeretnék kelteni a fiatal korosztály figyelmét és érdeklődését a művészetek, esetükben a táncművészet iránt, hogy a gyermek korosztályból „balettet értő” és szerető nézőt neveljenek, az ifjúságnak pedig a korosztályukat érintő problémákra rámutatva – és nem tabuként kezelve azokat – egy „beszéljünk róla” fórumként szeretnének működni előadásaikkal.

A budapesti előadást követően a Nézőpont Alakult színész-drámatanárainak segítségével egy közös, diskurzusgeneráló foglalkozással szeretnénk alkalmat teremteni nézőink számára, hogy az előadással kapcsolatban felmerülő gondolataikat, érzelmeiket és kérdéseiket megoszthassák az alkotókkal és egymással.