Családon belüli erőszak a színpadon

2015. október 12. |

A Győri Balett 2015 májusában bemutatott Ne bánts! című táncprodukciója a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel – október 14-én a Nemzeti Táncszínházban látható.

A darab fókuszában egy fiatal lány áll; a család “szentháromságának” egyik tagja. A társadalmi nyilvánosság felé a normális család képét betegesen közvetítő szülők a lakás ajtaját becsukva már nem alkotnak olyan szoros köteléket. Az anya rideg passzivitása utat enged a mindent irányítani akaró apa ámokfutásának. De mit tehet egy lány, akkor, ha a felemésztő családi közeg börtönként zárul rá? Ha már a saját testével is más rendelkezik? Ha a körülötte élők nem látnak semmit? Ha a barátok nem akarnak látni semmit? S ha a saját anyánk úgy tesz, mintha nem történt volna semmi…

A Győri Balett új produkcióját a Fiatalok a Fiatalokért gyermek- és ifjúsági művészeti nevelési programjuk null kövének tekinti. A Fiatalok a Fiatalokért programjuk missziója összetett: egyrészről fel szeretnék kelteni a fiatal korosztály figyelmét és érdeklődését a művészetek, esetükben a táncművészet iránt, hogy a gyermek korosztályból „balettet értő” és szerető nézőt neveljenek, az ifjúságnak pedig a korosztályukat érintő problémákra rámutatva – és nem tabuként kezelve azokat – egy „beszéljünk róla” fórumként szeretnének működni előadásaikkal.

A budapesti előadást követően a Nézőpont Alakult színész-drámatanárainak segítségével egy közös, diskurzusgeneráló foglalkozással szeretnénk alkalmat teremteni nézőink számára, hogy az előadással kapcsolatban felmerülő gondolataikat, érzelmeiket és kérdéseiket megoszthassák az alkotókkal és egymással.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

A magány fájdalmáról énekel Kulka János dal

A magány fájdalmáról énekel Kulka János