Mi már olvastuk: Jandy Nelson – Neked adom a napot

2015. november 14.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Jandy Nelson – Neked adom a napot

Első mondat: „Ezzel kezdődik az egész.”

A történet: Adva van egy kaliforniai ikerpár, Noah és Jude. Tizenhárom évesek, ég és föld a két gyerek, mégis olyan szoros kötelék alakul ki közöttük, hogy szükség esetén szavak nélkül is képesek kommunikálni egymással. Persze a kamaszkor, és egy váratlan trauma sok mindent felülír, még a legszorosabb testvéri kapcsolatot is. A kérdés már csak az, hogy újra lehet-e építeni egy kapcsolatot, ami alól minden stabilnak hitt alapot kihúztak. Mit lehet tenni akkor, ha felborulnak az előre leosztott szerepek, ha egyszer csak rá kell jönnünk, hogy a körülöttünk lévő emberek nem azok, akiknek hittük őket? Ha olyan titkok derülnek ki róluk és magunkról, amiket talán sosem akartunk tudni?

Az erőssége: A Neked adom a napot című könyvben az a legjobb, hogy nem egy idealizált testvérpárt akar bemutatni, akik tűzön-vízen át egymás kezét fogva haladnak előre. Noah és Jude ezer szállal kötődnek egymáshoz, de ők is féltékenyek, ők is egymáshoz képest próbálják meghatározni magukat, hasonítani is, különbözni is szeretnének, és az összes kamasz lázadásuk dacára, mindketten küzdenek a szüleik figyelméért, és szeretetéért. Jandy Nelson mindenféle giccs, és különösebb sallangok nélkül tud írni például arról, hogyan fedezi fel egy kamasz srác, és dolgozza fel, hogy az összes különcsége mellé a tetejében még a saját neméhez vonzódik? Vagy, hogy milyen érzés egy tizenhárom éves gyereknek rájönni, hogy a szülei nem azok a tévedhetetlen szentek, akiknek egész életében gondolta őket.

A szerzőről: Jandy Nelsonnak nem volt nehéz Noah és Jude fejével gondolkodni, hisz ő maga is egy népes, zajos, babonás családból származik. Az ég a földig ér után, a Neked adom a napot az írónő második nemzetközi bestsellere, és most már minden idejét az írásnak szenteli.

Hol, mikor olvasd: Ha épp nem sietsz. A könyv elég részletes, aprólékosan mutatja be a szereplők hangulatait, tűpontosan vetíti ki a gondolataikat, és apránként, oldalról oldalra tárja fel, hogy mi is történt a két gyerekkel. Ezért, és mert a történet sokszor ide-oda ugrál az időben, ez biztos, hogy nem az a könyv, amit Újpest városkaputól Kőbánya-Kispest végállomásig kiolvasol, de garantáltan megéri.

Libri kiadó, 3490 Ft