Újra itt a Rájátszás

2015. december 04.
Szívemhez szorítom címmel megjelent a Rájátszás második, könyvbe csomagolt cédéje a Magvető és a Kultúrkombinát közös kiadásában.

„Csúful odaveszett rockzenész lendületem és vele együtt ifjúságom. Se az előbbi, se az utóbbi nem jön már vissza, de van helyette Rájátszás, ami írónak, zenésznek, hallgatónak is egyaránt gyógyír, illúzió, remény és ábránd, hogy volt ifjúság, volt lendület, és valahol, egészen mélyen, még van is” – mondja Grecsó Krisztián, aki énekes-dalszerzőként debütál a Rájátszás legújabb hanganyagán.

A lemezen 14 dal szerepel, és a hozzá társított könyvben a dalszövegek, novella és az eredeti versek is megtalálhatók, itt lehet belelapozni.

A Magvető Kiadó igazgatója szerint a Rájátszás az utóbbi évek legfontosabb irodalom-népszerűsítő kezdeményezése. „Sok szomorú elemzést lehet olvasni arról, hogy a fiatal generációkat már egyáltalán nem érdekli a költészet” – mondja Nyáry Krisztián, a kiadó vezetője.” A Magvető célja, hogy a közönség ne csak hallgassa, hanem olvassa is a kedvenc verseit, ezért adtuk ki a Szívemhez szorítom című Rájátszás-könyvet” – teszi hozzá Nyáry.

A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs
költők, írók írják újra és játsszák el egymás műveit. A lemezen és a könyvben szereplő rájátszók: Beck Zoltán (30y), Egyedi Péter (Óriás), Erdős Virág (József Attila-díjas író, költő), Grecsó Krisztián (Aegon-díjas író, költő), Háy János (József Attila-díjas író, költő), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Kemény István (József Attila-díjas író, költő), Kollár-KlemenczLászló (Kistehén), Szálinger Balázs (József Attila-díjas költő), Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven).

A Rájátszás 2011-ben mutatkozott be először a Margó IrodalmiFesztiválon, akkor még az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írtak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítettek verseket. A Szívemhez szorítom című könyv és lemez az elmúlt két év dalait mutatja be, illetve azt a folyamatot, ahogy a költőkből és zenészekből állandó csapat áll össze, melynek tagjai megszokott szerepeiken túl tökéletesen kiegészítik egymást: aki az egyik dalban énekel, a másikban basszusozik vagy vokálozik. A Rájátszás közepe a vers vagy dalszöveg, abból építkezik minden dal, széles együttműködésben: a lemez nyitódalát, a Dezső szövegét és zenéjét GrecsóKrisztián írta, a Van egy ország című dal eredetijét ErdősVirág énekli.