Színház kiskamaszoknak

2015. december 10.
December 16-án a Müpában két alkalommal is láthatjuk még idén a Kultúrpart előadásában Weöres Sándor Rockandroll című előadását.

Ökológiai lábnyom, fenntartható fejlődés, tolerancia, multikulturalizmus – manapság a legtöbb gyerek számára ezek nem jelentenek többet idegenül hangzó kifejezéseknél, amelyeket a környezetismeret dolgozatra be kell biflázni, de aztán hamar el is lehet őket felejteni.

Holott, ahogy a közhely állítja – és tagadhatatlan, hogy minden közhely mögött ott rejtőzik az igazság -: a jövő az ő kezükben van, és ahhoz, hogy ez a jövő élhető legyen, az üres definíciók helyett valódi tartalommal kell megtölteni a fenti fogalmakat.

Ezt tűzte ki célul a Kultúrpart Csoport, amikor Novák Péter vezetésével és főszereplésével létrehozta a Weöres Sándor Rockandroll című előadást. A költő azonos című verséből ihletett zenés-táncos-interaktív gyerekműsor kifejezetten a kiskamaszoknak szólt, a 12-16 éves korosztálynak, akiket egyébként szinte soha nem szólít meg egyetlen előadás sem.

Az előadók kiváló tanárként pörgős, élvezetes formában vezették a gyerekeket a Csiribiritől A teljesség felé: a már meglévő ismereteikre apránként építve, bevonva őket az egyre komolyabbá váló játékba, igyekeztek felnyitni a szemüket, és megmutatni nekik azt a világot, amelyben eddig csukott szemmel jártak.

Az előadás Weöres Sándor csodálatos verseiből építkezik. Azokból a szövegekből, amelyeket mi is sokszor hallottunk gyermekkorunkban, és amelyek a mai napig ismerősen csengenek a fülünkben. Az ismert sorok új ruhába öltöztek, a kiváló zenészek (Braun László, Küttel Dávid, Molnár Balázs, Nyíri Sándor, Szokolay Dongó Balázs és Novák Péter) igazi rocksztárrá változtatták Weöres Sándor szelíd figuráit.

Az átváltozóművész táncosok (Lengyel Szabolcs, Pótor Katalin) pillanatok alatt képesek voltak a világ legkülönfélébb népeit és kultúráit a színpadra varázsolni, és megmutatni, hogy valójában nem is különbözünk egymástól annyira. A színpadon pörgő-forgó bohóc-táncos-színész-zenész-környezetvédő-emberjogi aktivista csapat nem közönségként kezelte a gyerekeket, hanem bevonva őket a műsorba megmutatta, hogyan bánjanak felelősséggel a Földünkkel.

Sok minden a színpadra került, különös metamorfózisoknak lehettünk szemtanúi: a szemeteszsákokból ruha lett, a pillepalackokból hangszerek, a kukákból dobok, a zacskókból kalapok. Megtapasztalhattuk, hogy amit szemétnek gondolunk, az valójában nagyon is jól hasznosítható (és újrahasznosítható), és a használt dolgok végül mind szemétté válnak.

Novák Péter játék- és színpadmester elemi erővel rántotta magával a gyerekeket egy féktelen, de annál komolyabb mondandóval bíró mulatságba, amelynek nem kisebb a tétje, mint a következő generációk számára élhetőbbé tenni a világot. És hogy mindez mennyire érdekli a mai gyerekeket? Talán kérdezzük meg azt a kisfiút, aki az előadás elején még el nem tudott volna szakadni egy pillanatra sem az okostelefonja harsányan világító kijelzőjétől. A végén azonban ott tolongott a többiek között a színpadon, hogy megmutathassa: pontosan tudja, melyik fajta szemét melyik színű kukába való.

Következő előadás:
Müpa, 2015. 12.16. 9:30 és 12:00