Aki látott már vadlovakat futni, sosem felejti

2016. január 25.
Van egy film, egy legenda a szabadságról és öt jellemző női reakcióról, ha ki kell állni magunkért: erről szól a Mustang - szabadnak születtél.

Mindannyian más módon tudunk kiteljesedni, de egyvalami közös bennünk: van egy pont az életünkben, amikor tovább nem várhatunk a megmentőre, nem simulhatunk bele a szokások és elvárások rengetegébe. Lépnünk kell, meg kell tenni az első lépést a valódi önállóság útján. A Mustang című filmben szereplő öt kamaszlány mi vagyunk, nők, és ahogyan viselkedünk, ha ki kellene állnunk magunkért. Vannak akik ha elnyomják őket, fejet hajtanak és megalázkodnak, vannak akik az elnyomásban kompromisszumot kötnek az elnyomóval, vannak akik látszólag belemennek de megsemmisülnek, vannak akik csapódnak az erősebbhez, és végül van aki kiáll magáért és nem ismer lehetetlent. Neki kell megtennie, amit mások nem mertek, amiben mások elbuktak és saját kudarcukat az ő hátráltatásában próbálják igazolni. Te kivel azonosultál eddig, és kivel fogsz, miután megnézted a történetüket?

 

MEGKÉRDEZTÜNK NÉHÁNY KÖZISMERTEN SZABAD NŐT, ŐK MIT GONDOLNAK A TÉMÁRÓL, MIUTÁN MEGNÉZTÉK A FILM ELŐZETESÉT?

Horányi Juli, énekesnő
„Van egy emlékem a szabadságról, ami mély nyomot hagyott bennem: ez az a pillanat volt, mikor életemben először ültem repülőn és elutaztam Berlinbe, ahová már évek óta nagyon szerettem volna eljutni. Nem volt pénzem a repülőútra, és a kint tartózkodásra sem, ezért kölcsön kellett kérnem, de ennek ellenére csodás élmény volt az egész, mert zenélni mentem, vagyis azért utaztam oda, hogy azt az utat járjam, amiben hiszek és amit kijelöltem a magam számára és ebben az anyagi nehézségek sem akadályozhattak meg. Szerintem ez az igazi szabadság, amikor azt tesszük amiben hiszünk és elérjük a kitűzött célt, bármilyen akadály is gödrül az utunkba.”

Dr. Lubics Szilvia, fogorvos (ultramaraton győztes)
„Szabadnak érzem magam. Van hivatásom, 3 gyermekem, mégis azt csinálom, amit szeretek és amiben hiszek. Őszintén beszélhetek a gondolataimról. Megtehetem, hogy egy átlagos hétköznapon egész délelőtt az erdőben fussak, érezhetem, ahogy összeolvadok a körülöttem levő világgal, újra és újra átléphetem a határaimat. Elindulhatok hosszú versenyeken, nem baj, ha 200-300 kilóméteresek, vagy nagy hegyeken át kell futni közben, erős vagyok. Játszhatok, nevethetek a fiaimmal, a férjemmel, segíthetek más embereken. Mi ez, ha nem végtelen szabadság?”


Fotó: Nánási Pál

Miklósa Erika, operaénekesnő
„Igazán szabadnak akkor éreztem magam, amikor sikerült legyőznöm kishitűségem és ebből adódó félelmeim. Abban a pillanatban fogtam magam és elindultam futni a hegyre, hogy fizikailag is átéljem az érzést. Sikerült. Abban az évben lettem a világ legkeresettebb énekese mint Éj királynöje a Varázsfuvolából és lehettem főszereplője Julie Taymore Oscar díjas filmrendező operafilmjének. Elértem a csúcsot.”

A Mustang című filmet január 21-től láthatod a mozikban (Mozinet)!